Előreugrott az ELTE az ARWU szakterületi rangsorában

2022.07.19.
Előreugrott az ELTE az ARWU szakterületi rangsorában
Egyetemünk a tavalyi hat után idén már kilenc tudományterületen szerepel a GRAS-rangsorban, fizikából a világ 150 legjobbja közé került.

Nyilvánosságra hozták az Academic Ranking of World Universities (ARWU) 2022-es szakterületi rangsorait. A rangsor globális kiadását 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. Külön szakterületi listákat 2017 óta jelentetnek meg a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján.

Az ARWU ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon. A 2022-es szakterületi felmérés (Global Ranking of Academic Subjects – GRAS) a korábbiakhoz hasonlóan 5 nagyobb tudományterületen (természettudományok, mérnöki tudományok, élettudományok, egészségtudományok és társadalomtudományok), azon belül 54 szűkebb szakterületen vizsgálta a világ egyetemeit. Az 5000 vizsgált intézmény közül 96 ország 1800 egyeteme került be az idei rangsorba.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 2022-ben már kilenc szakterületen került a világ legjobbjai közé, a tavalyi hat tudományterület (fizika, matematika, pszichológia, légkörtudomány, biológia, ökológia) mellett az ELTE helyet kapott a politikatudományi, a közegészségügyi és a neveléstudományi rangsorban is. Egyetemünk a fizika területén a 101–150., matematikában és pszichológiában a 201–300., biológiában, légkörtudományban, politikatudományokban a 301–400., míg közegészségügyben, neveléstudományban és ökológiában a 401–500. helyezést szerezte meg.

A hazai mezőnyben az ELTE 9 helyezésével vezető pozíciót szerzett,

hiszen a Semmelweis Egyetem hat, a Szegedi Tudományegyetem három, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Corvinus kettő, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve az Állatorvostudományi Egyetem egy szakterületi rangsorban szerepel. A részletes eredmények ezen az oldalon böngészhetők szakterületek és országok szerinti bontásban.

A szakterületi rangsorokat továbbra is az angolszász egyetemek vezetik, az Egyesült Államok intézményei 32 listán bizonyultak a legjobbnak. Összesítésben idén a Harvard szerezte a legtöbb első helyet (17), a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) öt szakterületen lett aranyérmes. A Pennsylvaniai Egyetem és a kínai Tsinghua University három, a Kaliforniai Egyetem, a Berkeley és a holland Wageningeni Egyetem két területen került a lista élére – áll a Shanghai Ranking közleményében.

Az ELTE rendre előkelő helyen szerepel a mértékadó felsőoktatási rangsorokban, erről összefoglalónkban olvashat bővebben.