ELTE-s ösztöndíjasok a KDP Nemzetvédelmi Alprogramjában

2022.03.24.
ELTE-s ösztöndíjasok a KDP Nemzetvédelmi Alprogramjában
A Kooperatív Doktori Program kedvező fogadtatása nyomán 2021-ben új alprogramot indított az Innovációs és Technológiai Minisztérium, amelynek első felhívásán Egyetemünkről két doktori hallgató részesült támogatásban közel 84 millió forint összértékben.

A nyertes doktoranduszok az ELTE Fizika Doktori Iskolájában és az Informatika Doktori Iskolájában folytatják tanulmányaikat és kutatásaikat. A hallgatóknak járó havi 400.000 Ft ösztöndíj mellett az ösztöndíjasok témavezetői és vállalati szakértői, illetve a doktori iskolák is részesülnek támogatásban. 

Ahogy arról korábban beszámoltunk, az NVKDP célja, hogy a nemzetvédelemhez szorosan kapcsolódóan a kutatás-fejlesztés és az innováció területén bővítse azon munkavállalók létszámát, akik szakmai ismereteiket a legfrissebb tudományos kutatási eredményekkel kívánják gyarapítani, és elkötelezettek tudásuk társadalmi és gazdasági hasznosításában. A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) által kezelt pályázatot olyan doktori hallgatói jogviszonyban álló hallgatók nyújthatták be, akik emellett más (nem felsőoktatási) munkahelyen is végeznek kutatómunkát.

A beérkezett pályázati anyagok formai ellenőrzését követően 26 pályázat szakmai bírálatát végezték el az anonim szakértők. Végül a Védelmi Innovációs Szakmai Testület és a Kooperatív Doktori Kollégium javaslatára, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium jóváhagyásával 7 felsőoktatási intézmény 20 doktorandusza részesülhet ösztöndíjban. A megítélt támogatás összege  858.600.000 Ft, amely magában foglalja az ösztöndíjas, a témavezető, a vállalati szakértő, valamint az érintett doktori iskola számára járó juttatásokat.

A legtöbb támogatott a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemhez (7) kapcsolódik, majd a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (6), az ELTE és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (2) következik.

További részletek az NKFIH honlapján