ELTE-s sikerek a 35. OTDK-n

2021.05.22.
ELTE-s sikerek a 35. OTDK-n
Képzéseink sokszínűségét és hallgatóinak kiválóságát egyaránt mutatja, hogy az Agrártudományi kivételével mindegyik szekcióban volt ELTE-s díjazott. Az ELTE-sek 112 első, 97 második és 51 harmadik helyezést, valamint 98 különdíjat is kaptak. Az első helyek több mint 20%-át ELTE-s szerezte meg. A Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának különdíját, a "fődíjjal felérő" Reménység-kitűzőt a 16-ból 6 szekcióban ELTE-s hallgató vehette át.

2021. március 29-én kezdődött az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK), és május 19-én, az ELTE-n ért véget a kémiai OTDK záróünnepségével.

Az OTDK hatvanöt éve a felsőoktatási tehetséggondozás, az értelmiségi elitképzés leghatékonyabb formája: a hungaricumnak számító fórum minden tudományterületen összekapcsolja a kutatás iránt érdeklődő fiatalokat és az őket támogató tanárokat. Az első országos konferenciát még 1955-ben rendezték, 2021-ben pedig már a 35. versenysorozat zajlott le.

7 város - Budapest, Debrecen, Kolozsvár, Miskolc, Nyíregyháza, Sopron és Szeged - 11 felsőoktatási intézményében rendezték a 16 szekciót, a járványhelyzet miatt online. Az ELTE az Informatikatudományi Szekciót, továbbá a Kémiai és Vegyipari Szekciót rendezte, emellett társrendezője volt a Művészeti és Művészettudományi Szekciónak.

Az OTDK páratlan években a fiatalok legnagyobb tudományos megmérettetése. A 35. OTDK-t megelőzően összesen 1858 TDK-konferenciát rendeztek, melyeken 12 736 pályamunkát mutattak be, majd 4 726-ot juttattak tovább a versenyre, amelyekből 4483 hangzott el a 16 tudományterületi szekció 524 tagozatában. A határokat átívelő tudományos diákköri rendezvénysorozaton első helyezést 514, második helyezést 591, harmadik helyezést 357 pályamunka ért el.

Az ELTE képzéseinek sokszínűségét és hallgatóinak kiválóságát egyaránt mutatja, hogy az Agrártudományi Szekció kivételével mindegyikben volt ELTE-s díjazott. A legtöbb első helyezést a nagyméretű Humán Tudományi (27), valamint a Fizika, Földtudományok és Matematika („FiFöMa”) Szekcióban (23) szerezték az ELTE-sek, ezt követték a biológiai és a jogi szekciók (11-11). A legtöbb dobogós helyezést tekintve is

a Humán (55) és a „FiFöMa” (47) Szekció áll az élen,

majd a Társadalomtudományi Szekció következik (29). A 15 szekció eredményeit összesítve az ELTE-sek 112 első, 97 második és 51 harmadik helyezésnek örülhettek (összesen 260 díj), ezenkívül még 98 különdíjat is szereztek hallgatóink. Az első helyek több mint 20%-át ELTE-s szerezte meg.


Reménység-kitűző

A Pro Scientia Aranyérmesek Társaságának különdíját, a Reménység-kitűzőt 2019-ben alapították, a szekciók főzsűrijei a korábbi kitüntetettek társaságának delegáltjával egyetértésben ítélik oda azoknak a fiataloknak, akik az adott szekcióban a legkiválóbbnak bizonyultak. 2021-ben ezt a „fődíjnak” számító elismerést a Kémiai és Vegyipari Szekcióban Bugyi Fanni, a ELTE TTK hallgatója, a Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióban Csépai András, az ELTE TTK matematikus hallgatója, a Humán Tudományi Szekcióban Kerti Anna Emese, az ELTE BTK hallgatója, a Tanulás- és Tanításmódszertani – Tudástechnológiai Szekcióban Mendrey Zsófia, az ELTE BTK hallgatója, az Állam- és Jogtudományi Szekcióban Pap Kristóf, az ELTE ÁJK hallgatója, a Művészeti és Művészettudományi Szekcióban pedig Szendi Ágoston, az ELTE TTK hallgatója kapta.

A szekciók nyitóelőadásainak megtartására a verseny történetében másodszor felkérték a doktori képzésben jelenleg résztvevő fiatalok közül a legkiválóbbakat, az Országos Tudományos Diákköri Tanács felhívására 2020-ban összesen 107 pályázat érkezett. A közülük kiválasztott 16 Roska Tamás-előadó közül hatan az Eötvös Loránd Tudományegyetemet képviselték.

Összes OTDK-s hírünk itt olvasható.