ELTE-s sikerek a Fulbright pályázatain

2022.05.24.
ELTE-s sikerek a Fulbright pályázatain
A 2022/2023-ra vonatkozó pályázati ciklusban összesen 10 ELTE-s oktató-kutató és PhD-hallgató nyert el Fulbright-ösztöndíjat.

Jelenleg is zajlik a jelentkezés egyes Fulbright-ösztöndíjakra, amelyek segítségével a nyertes doktoranduszok, oktatók és kutatók az Egyesült Államok egyetemein tölthetnek el minimum 3 hónapot. Egyetemünk hallgatói és oktatói az elmúlt évben is sikerrel szerepeltek a Fulbright Magyar-Amerikai Oktatási Csereprogram Bizottság által kezelt pályázatokon.

A 2022/2023-as pályázati ciklusban 5 ELTE-s nyert a hallgatóknak és doktoranduszoknak szóló pályázaton. Egyed Attila (BTK, vallástudomány) az Ohio State Universityre, Kovács Márton (PPK, pszichológia) a Stanford Universityre, Kuroli László (BTK, irodalomtudomány) a University of Massachusetts Amherstre, Morcz Fruzsina (BTK, filozófiatudomány) az Ohio State Universityre, Petneházy Nóra (TáTK, egészségtudomány) a California Pacific Medical Center kutatóintézetébe utazhat a Fulbright támogatásával.

Az Egyetem öt munkatársa nyert el kutatóknak szóló ösztöndíjat. Hargitai Henrik egyetemi docens (BTK) az USGS Astrogeology Center, Káplár-Kodácsy Kinga egyetemi adjunktus (PPK) a University of Florida, Somlai Gábor egyetemi adjunktus (TTK) a City University of New York intézményekben töltenek el négy hónapot. Három hónapos kutatói ösztöndíjat nyert el Szabó-Krausz Zsuzsanna kutatási munkatárs (TTK) a kaliforniai Lawrence Berkeley National Laboratory, valamint Szabó M. Gyula kutatóprofesszor, igazgató (ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium) az Institute for Data-intensive Research in Astrophysics and Cosmology, University of Washington szervezetekhez.

A posztgraduális oktatási, kutatói ösztöndíj-, illetve csereprogramot 1946-ban indították el az Egyesült Államokban a korábbi szenátor, J. William Fulbright kezdeményezésére. A magyarországi Fulbright Bizottság 1992-ben alakult meg a magyar és az amerikai kormány kétoldalú megállapodása alapján.

Az előző évek ELTE-s nyerteseiről itt olvashat bővebben.