ELTE-s sikerek az OTDK Társadalomtudományi Szekciójában

2021.04.20.
ELTE-s sikerek az OTDK Társadalomtudományi Szekciójában
Több karunk hallgatói is eredményesen szerepeltek a szerteágazó programban, 8 első, 11 második és 10 harmadik helyezést szerezve.

A 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Társadalomtudományi Szekciójának szervezője a Budapesti Metropolitan Egyetem volt 2021. április 14–16. között. Ez a szekció hatalmas és szerteágazó területet fed le, amelyet jól mutat a tagozatok felsorolása is: Egészségszociológia, Esztétika, Filozófia, Filmtudomány, Kulturális- és szociálantropológia, Média- és kommunikációtudomány, Nemzetközi tanulmányok, Politikatudomány, Szociális munka, szociálpolitika, Szociológia, Vallás- és hittudomány. Ennek megfelelően az ELTE több karának (BTK, TáTK, ÁJK) hallgatói is érdekeltek voltak.

Rekord számú dolgozat, pontosan 350 pályázó munkája érkezett be a szervezőkhöz. A legnépesebb tagozat a Média- és kommunikációtudomány volt, ahol hat alcsoportban versenyeztek a dolgozatok, de 4–4 alcsoport telt meg a Nemzetközi tanulmányok, a Politikatudomány és a Szociológia tagozatban is.

Az Egészségszociológia kivételével az összes tagozatban születtek ELTE-s sikerek, hallgatóink 8 első, 11 második és 10 harmadik helyezést szereztek, ezen kívül 13 különdíjat is kaptak.

Az OTDK mind a 16 szekcióját úgynevezett Roska Tamás Tudományos Előadások nyitják, ezeken 1–1 doktori képzésben résztvevő fiatal mutatkozhat be, közülük idén hatan az Eötvös Loránd Tudományegyetemet képviselik. A Társadalomtudományi Szekció előadója, Kállai Péter (Szociológiai Doktori Iskola) 2012-ben végzett az ELTE Társadalomtudományi Karán, a Nemzetközi tanulmányok MA-szak Emberi jogi specializációján. Kutatói és tanári pályája azóta töretlen. 2020-ban doktori disszertációjának egy részletével jelentkezett a Roska Tamás Tudományos Előadás felhívására, amelyet meg is nyert.

Az első nap zárásként Mérő László matematikus, pszichológus, az ELTE Pszichológiai Intézetének oktatója beszélt egy manapság egyre aktuálisabbá váló témáról, a tudomány marketingjéről, az előadások, publikációk és pályázatok egymásra épülő rendszeréről.

Az összes díjazott listája megtalálható a konferencia honlapján.