ELTE-sek a világ vezető női hidrogeológusai között

2022.12.02.
ELTE-sek a világ vezető női hidrogeológusai között
Mádlné Szőnyi Judit kutatásairól jelent meg összefoglaló a Journal of Hydrology X folyóiratban. A különszám specialitása, hogy olyan, víztudománnyal foglalkozó kutatócsoportokat mutat be, amelyek tagjai több mint 50%-ban nők, és női vezetőjük van.

Mádlné Szőnyi Judit, az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék docense több évtizede a medenceléptékű felszínalatti vízáramlási rendszerek és kapcsolódó jelenségek kutatásának nemzetközi szinten is élenjáró képviselője – fejti ki a cikk. Kutatócsoportjának eredményei azonban már túlmutatnak a konkrét szakterületen: az általuk alkalmazott rendszerszemlélet a vízválság, az éghajlatváltozás, az energiaellátás globális kihívásaira is válaszokat adhat. Ezek az áramlási rendszerek ugyanis mind kölcsönhatásba lépnek a kőzetvázzal és az összes többi geofluidummal, ami a kapcsolódó környezeti és geológiai folyamatok és jelenségek szisztematikus eloszlását eredményezi.

A nyílt hozzáférésű, Q1-es besorolású folyóirat cikke bemutatja a csoport szerteágazó kutatási portfólióját, kitérve arra is, hogy alapkoncepciójuk – a felszínalatti áramlási rendszerek komplex elgondolása – számos elméleti és gyakorlati probléma esetében bizonyul hasznosnak.  

A kutatócsoport munkájáról az elte.hu is többször hírt adott, legutóbbi – összefoglaló – írásunkat az alábbi linken olvashatja.