Hírek, felhívások (archívum)

ELTE Sikerek: Béres József volt a vendégünk

2018.04.18.
ELTE Sikerek: Béres József volt a vendégünk
Az Alumni Központ ELTE Sikerek előadássorozatának vendége 2018. április 11-én Dr. Béres József, okleveles vegyész, a kémiai tudomány kandidátusa, címzetes egyetemi tanár, a Béres Gyógyszergyár elnöke volt. Az előadót felesége és két fia is elkísérte.

A résztvevőket Pataky Csilla ELTE alumni menedzser üdvözlője után Dr. Surján Péter, a Természettudományi Kar dékánja köszöntötte. Beszédében kifejtette, hogy nagy örömére szolgál az alumni élet megerősödése az ELTE-n és reméli, hogy a nyugati mintához hasonlóan hamarosan itt is bevett szokás lesz az, hogy a tehetős alumnusok támogatják az egyetemüket – ahogy ezt Béres József tette, a Béres Gyógyszergyáron keresztül 2012 előtt az ún. szakképzési támogatások keretében. Béres József az ELTE alumni életének elindításakor került újra kapcsolatba az egyetemmel: Hudecz Ferenc akkori rektor, aki évfolyamtársa volt a kémia szakon, többek között őt is felkérte az alakuló Alumni Alapítvány egyik kurátori tisztségére, amit nagy örömmel vállalt el és visel azóta is. Sok egyéb ponton is kapcsolódik az ELTE-hez: több egyetemi kiadvány megjelenését támogatták; a cég fennállásának huszonötödik évfordulóját az ELTE Művészeti Együttessel ünnepelték, ezen kívül feleségét is itt ismerte meg, és legkisebb gyermeke jelenleg is az egyetem hallgatója.        

Előadása címének „A teljes életért” szlogent választotta. Előadásának első felében a tanulmányairól és a kutatói pályájáról, a másodikban pedig a Béres Gyógyszergyárban végzett munkásságáról szól. Szabolcsi gyerekként nőtt fel, és már 10-12 éves korától tudta, hogy vegyész akar lenni, annak ellenére, hogy az általános iskolai tanára biztosra vette, hogy nem sikerülhet neki. Az ELTE-re 1972-ben nyert felvételt, ahol olyan tanáregyéniségek tanították, mint Kucsman Árpád, Bruckner Győző vagy Medzihradszky Kálmán, akinél a szakdolgozatát is írta. Ezen kívül – amint elmesélte – a feleségét is az ELTE-nek köszönheti, Klárával az egyetemen ismerkedtek meg, majd 1977-ben házasodtak össze.

Első munkahelye az MTA Központi Kémiai Kutatóintézete volt, ahol tudományos kutatóként dolgozott 1977-től, majd 1982-ben doktori fokozatot szerzett. Kutatói pályafutása során többször volt külföldön – dolgozott az USA-ban és Nagy-Britanniában is – azonban mindig úgy érezte, hogy haza kell jönnie. Kandidátusi fokozatát 1986-ban Ötvös László témavezetésével szerezte. A tudományos pályát a rendszerváltás után hagyta el, amikor megalakult a Béres Rt., amely a már 1972-ben – id. Béres József által – kifejlesztett, 1978 óta forgalmazott Béres-cseppet kezdte el értékesíteni, akkor még egyedüli termékként. Elmondta, hogy a kezdetben sokat támadott cseppeket 2000-ben minősítették gyógyszerré, édesapja pedig 2002-ben Széchenyi-díjat kapott érte. A termék ma már hungarikum, a cég pedig közel 300 munkatársával, és ma már 100 termékével a legnagyobb magyar tulajdonú gyógyszercéggé nőtte ki magát.

Az előadást, melyen tiszteletét tette Scheuer Gyula kancellár, Glatz Ferenc, az Akadémia volt elnöke, Hudecz Ferenc korábbi rektor, Zentai László rektorhelyettes, Surján Péter dékán, Szalay Péter rektorhelyettes, Mészáros Csaba konzisztóriumi tag, Persányi Miklós, a Fővárosi Állat- és Növénykert igazgatója is, kérdések, majd jó hangulatú beszélgetés követte.

Az előadás rövidítve és teljes egészében is megtekinthető az ELTE Youtube-csatornáján!

Az ELTE Sikerek előadássorozat folytatódik: május 16-án Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató lesz a vendégünk. Tovább információk és regisztráció

ELTE Alumni 
Facebook


* Az ELTE Alumni Alapítvány által szervezett rendezvény sikeréhez hozzájárult: a Nemzeti Együttműködési Alap.

ELTE Sikerek - Béres József

ELTE Sikerek - Béres József

0

/

0

0

/

0