ELTE Sikerek: Barabási Albert-László

ELTE Sikerek: Barabási Albert-László
05/16

2018. május 16. 18:30 - 20:00

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)

05/16

2018. május 16. 18:30 - 20:00

ELTE Aula Magna (1053 Budapest, Egyetem tér 1–3.)


Az ELTE falai közül kikerült, ismert személyiségek beszélnek munkájukról, sikereikről és ELTE-s kötődésükről azon az előadássorozaton, amelyet „ELTE Sikerek” címmel rendez az ELTE Alumni Központ. A sorozat következő előadója Barabási Albert-László fizikus, hálózatkutató lesz.

Barabási Albert-László az Eötvös Loránd Tudományegyetemen elméleti fizikából diplomázott 1991-ben, 1994-ben pedig a Bostoni Egyetemen szerzett doktori fokozatot. 2007 óta a Northeastern Egyetem Komplex Hálózati Kutatóközpontjának (Center for Complex Network Research) vezetője, továbbá dolgozik többek között a Harvard orvosi fakultásán és a CEU-n is. 2003 óta az Amerikai Fizikai Társaság, 2004 óta a Magyar Tudományos Akadémia külső tagja.

"Sikered nem rólad és teljesítményedről szól. Hanem rólunk, és ahogyan azt mi értelmezzük."

Munkája 1999-ben a természetben és a társadalmi rendszerekben is széles körben elterjedt skálafüggetlen hálózatok felfedezéséhez vezetett. Kutatásainak eredménye az ún. Barabási–Albert-modell. Munkásságát számos díjjal jutalmazták, köztük Neumann János-plakettel és Prima Primissima díjjal is.

Az ELTE Sikerek előadássorozat keretében részleteket hallhatunk az előadók munkásságáról, legfrissebb törekvéseiről, eredményeiről, esetenként megtudhatjuk azt is, ki hogyan emlékszik vissza az egyetemen töltött évekre, oktatókra. Milyen szerepet játszott az életében, a karrierje későbbi alakulásában az ELTE? Milyen útmutatást javasolna azoknak, akik most építik a saját vagy gyermekük karrierjét? Az előadások végén lehetőség nyílik kérdések feltevésére is.

A sorozat védnökei: Borhy László rektor, Scheuer Gyula kancellár; Berend T. Iván tiszteletbeli védnök, az MTA korábbi elnöke; Hudecz Ferenc fővédnök, korábbi rektor.

A rendezvény ingyenes, de regisztrációköteles!

Sorozatismertető

Beszámolók a korábbi előadásokról: Lovász LászlóTölgyessy PéterPersányi MiklósNagy TímeaLackfi János és Béres József.

ELTE Alumni 
Facebook


* Az ELTE Alumni Alapítvány által szervezett rendezvény sikeréhez hozzájárult: a Nemzeti Együttműködési Alap.