Karriertanácsadás

Karriertanácsadás
A karrier-tanácsadás jellemzően kétszemélyes helyzet, egy hallgató és egy karrier-tanácsadó beszélgetése, mely a hallgató kezdeményezésére jön létre. Apropója legtöbbször egy olyan élethelyzet, amelyben a hallgató aktuálisan úgy érzi, elakadt a karrierépítése során, és szüksége van külső nézőpontra, megerősítésre, vagy meglévő terveivel kapcsolatban szeretné egy szakember reflexióját kérni. 

A tanácsadási folyamat az esetek egy részében olyan témát érint, amelyet egyetlen alkalom során is gondosan körbe lehet járni, ugyanakkor lehetőség van több alkalomból álló konzultációra is. A több alkalmas konzultáció esetében az egyes alkalmak heti rendszerességgel valósulnak meg. Egy tanácsadási alkalom hossza változó, általában 45-50 perc. Az ülésre előre egyeztetett időpontban kerül sor. 

Az érdeklődők e-mailben jelentkeznek be a tanácsadóhoz: a levélben elegendő annyit megírni, hogy szeretnék igénybe venni ezt a szolgáltatást. Ezzel elkezdődik egy személyes levélváltás a tanácsadóval, melyben a lehetséges időpontok mellett az érdeklődőt foglalkoztató témát is megvitatják. Ez segíti a tanácsadót is az aktuális helyzet pontosabb körvonalazásában, így a személyes találkozás alkalmával már célzottan a konkrét dilemmával tudnak közösen foglalkozni. A tanácsadó mint kívülálló személy olyan nézőpontból is rávilágíthat részletekre a hallgató aktuális helyzetével kapcsolatban, amelyekre ő érintettsége miatt kevésbé lát rá. A hozott téma szisztematikus körüljárásával nő a hallgató rálátási képessége és karriertervezési tudatossága is. A tanácsadási helyzet segít felismerni a hallgatóban, hogy az Egyetemen szerzett szakmai felkészültsége mellett mely kompetenciái azok, amelyekre különösen támaszkodhat egy-egy álláskeresési helyzet során.


Időpontfoglalás:

Kassa Gabriella
tanácsadó szakpszichológus, tréner
kassagabriella@gmail.com