Kitartás és újrakezdés

2017.11.27.
Kitartás és újrakezdés
Az Alumni Központ "ELTE Sikerek" című előadássorozatának legutóbbi vendége Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó volt, akinek igazán személyes hangvételű és hiteles előadását hallgathatták meg a jelenlévők 2017. november 17-én.

Az előadáshoz kapcsolódóan az Aula Magna előtt az érdeklődők megtekinthették a BEAC – Az elsők című sporttörténeti kiállítás egy részét, valamint a Magyar Egyetemi–Főiskolai Sportszövetség jóvoltából az Universiade zászlót is, sőt kezükbe vehették Nagy Tímea két olimpiai aranyérmét is.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karon végzett logopédusként. Az előadás felvezetőjeként Zászkaliczky Péter, a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánja köszöntötte az előadót és a közönséget. Köszöntőjében ismertette a BGGyK csatlakozását az ELTE-hez, röviden bemutatta a kar képzéseit, különös tekintettel a logopédiára. Elmondta, a kar nagyon büszke egykori hallgatója sikereire, és a sportban elért eredményen kívül nyomon követik szakmai pályafutását is. Zászkaliczky Péter egy meglepetéssel is készült: elhozta magával az egykori logopédus hallgató kartotékját a tanulmányi osztályról.

Nagy Tímea előadását gyermekkori élményei felidézésével kezdte: mesélt a vívással való megismerkedéséről, kezdeti kudarcairól, majd arról, hogyan lett egyre sikeresebb a sportban Sima István edző segítségével. Beszélt az egyetemen töltött éveiről: a Bárczin először a mozgásfejlesztő szakra járt, azonban családi kötődések miatt később átnyergelt a logopédiára, az intenzív sportolás mellett ugyanakkor nem tudta teljesen kiélvezni az egyetemi éveket.

Kitért arra is, hogy az atlantai olimpia után hogyan kellett újra felépítenie magát. Frissen végzett logopédusként (abban az időben akkora érdeklődést mutatott iránta a média, hogy még az államvizsgáját is közvetítették) egy óvodában helyezkedett el, és ott is dolgozott három évig, amire nagyon szívesen emlékszik vissza. A később átmenetinek bizonyuló időszak után életében ismét a sport került előtérbe: Udvarhelyi Gábornak, akkori edzőjének köszönhetően sikerült újrakezdenie. A Sydney-ben rendezett olimpiai előtt két évvel megszületett első gyermeke, és sikerült megszereznie első olimpiai aranyérmét is. A 2004-es athéni olimpiára immár kétgyermekes anyaként készült, és meg tudta védeni olimpiai bajnoki címét. 2010-ben vonult vissza az élsporttól, de a mozgás azóta is az élete része.

A kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok, Európa-bajnok és hatszoros magyar bajnok előadása igazán emberközeli volt, sikerei mellett beszélt kudarcairól és gyengeségeiről is, valamint a család, a tanulás és az élsport összeegyeztethetőségéről. Rengeteg útravalót kaphattak tőle azok, akik meghallgatták gondolatait kitartásról és újrakezdésről.

A hallgatóság soraiban jelen volt Zentai László oktatási ügyekért felelős rektorhelyettes, Perlusz Andrea, a BGGyK dékánhelyettese, az Alumni Tanács tagja, Glatz Ferenc akadémikus, Szapáry György, az ELTE konzisztóriumi tagja, Székely Mózes, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség főtitkára és Murai László, az EHÖK elnöke is.

Az ELTE Sikerek következő vendége  2018. február 21-én Lackfi János József Attila-díjas költő lesz.

Forrás: ELTE Alumni

ELTE Sikerek: Nagy Tímea

ELTE Sikerek: Nagy Tímea

0

/

0

0

/

0