ELTE Sikerek: Nagy Tímea volt a vendégünk

2017.11.21.
ELTE Sikerek: Nagy Tímea volt a vendégünk
Az Alumni Központ ELTE Sikerek című előadássorozatának következő vendége november 15-én Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Bárczi alumnusa volt, akitől egy nagyon személyes és hiteles előadást hallhattunk. Az előadás fényét emelte, hogy az Aula Magna előtt az érdeklődők megtekinthették a BEAC – Az elsők című sporttörténeti kiállítás egy részét és a Magyar Egyetemi – Főiskolai Sportszövetség jóvoltából az Universiade zászlót is, sőt Nagy Tímea két olimpiai aranyérmét is a kezünkbe vehettük.

Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének tagja az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógia Karon végzett logopédusként. Pataky Csilla alumni menedzser üdvözlője után Dr. Zászkaliczky Péter, a kar dékánja beszéddel köszöntötte az előadót és az egybegyűlteket.

Dékán úr előadásában ismertette a Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar csatlakozását az ELTE-hez, röviden bemutatta a kar képzéseit, azon belül is kitért a logopédiára, majd kifejezte örömét az egyetemen belüli egyre jobban fejlődő együttműködéssel kapcsolatban. Ezt követően kifejtette, hogy a kar nagyon büszke egykori hallgatója sikereire, és a sportban elért eredményen kívül nyomon követték szakmai pályafutását is. Meglepetéssel is készült: elhozta magával az egykori logopédus hallgató kartotékját a tanulmányi osztályról.

Nagy Tímea előadását egészen a gyermekkorától kezdte: mesélt a vívással való megismerkedésével, a kezdeti kudarcairól, majd arról, hogyan lette egyre sikeresebb a sportban Sima István edző segítségével. Beszélt az egyetemen töltött éveiről: a Bárczin először a mozgásfejlesztő szakot kezdte el, azonban családi kötődések miatt a logopédiát választotta, a sport miatt ugyanakkor nem tudta teljesen kiélvezni az egyetemi éveket. Kitért arra is, hogy az atlantai olimpia után hogyan kellett újra felépítenie magát. Frissen végzett logopédusként – abban az időben akkora érdeklődést mutatott iránta a média, hogy még az államvizsgáját is közvetítették – egy óvodában helyezkedett el, és ott is dolgozott három évig.

A logopédusként eltöltött évek után – melyekre nagyon szívesen emlékszik vissza – ismét a sport került előtérbe: Udvarhelyi Gábornak, akkori edzőjének köszönhetően sikerült újrakezdenie. A Sydney-ben rendezett olimpiai előtt két évvel született meg első gyermeke, és sikerült megszereznie első olimpiai aranyérmét. A 2004-es athéni olimpiára immár kétgyermekes anyaként készült, és megvédte olimpiai bajnoki címét. 2010-ben vonult vissza az élsporttól, de a mozgás azóta is az élete része.

A kétszeres olimpiai bajnok, hatszoros világbajnok, Európa-bajnok és hatszoros magyar bajnok Nagy Tímea előadása tehát igazán emberi volt, a hatalmas sikerei mellett beszélt kudarcairól és gyengeségeiről is, a család, a tanulás és az élsport összeegyeztethetőségéről. Rengeteg útravalót kaphattunk tőle a kitartásról, az újrakezdésről: gyermekei születése után csak a családra koncentrált, majd hihetetlen kitartással jelentős túlsúlyát leadva tért vissza mindkét alkalommal a sporthoz és nyert két olimpiát is.

Az előadáson tiszteletét tette Dr. Zentai László oktatási ügyekért felelős rektorhelyettes, Dr. Zászkaliczky Péter, az Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar dékánja, Dr. Perlusz Andrea, a Kar dékánhelyettese, Alumni Tanács Tag. Vendégünk volt még Dr. Glatz Ferenc akadémikus, Dr. Szapáry György, az ELTE konzisztóriumi tagja, Dr. Székely Mózes, a Magyar Egyetemi és Főiskolai Sportszövetség főtitkára és Muray László EHÖK elnök is. Egyetemünk minden karáról és minden korosztályból jöttek érdeklődők meghallgatni a tartalmas és tanulságos előadást.

Nagy Tímea előadásának komplett, másfél órás felvételét meg is hallgathatja, nézheti az ELTE youtube csatornáján! Az előadás beharangozójában pedig további tartalmas összefoglaló olvasható róla.

Az ELTE Sikerek előadássorozat a következő félévben is folytatódik: 2018. február 21-én Lackfi János lesz a vendégünk!

Sorozatismertető
Előző előadó

ELTE Alumni
Facebook

ELTE Sikerek: Nagy Tímea

ELTE Sikerek: Nagy Tímea

0

/

0

0

/

0