ELTEfeszt 2016

ELTEfeszt 2016
10/14

2016. október 14. 08:30 - 15:30

ELTE Trefort-kerti Campus (1088 Budapest, Múzeum krt. 4., 6-8.)

10/14

2016. október 14. 08:30 - 15:30

ELTE Trefort-kerti Campus (1088 Budapest, Múzeum krt. 4., 6-8.)


Több mint hatvan program, interaktív workshopok, látványos kísérletek, nemzetközi lehetőségek és az ország legjobb kutatóinak rendhagyó órái: az Eötvös Loránd Tudományegyetem Trefort-kerti Campusa 2016. október 14-én átváltozik az interaktív pályaválasztó fesztivál idejére.

Az idén már negyedik alkalommal megrendezett fesztivál több mint egy hagyományos nyílt nap: az izgalmas programon intézményünk összes kara bemutatkozik – nem mindennapi formában. A főelőadásokat idén Csabai István fizikus, Miklósi Ádám etológus, Nádasdy Ádám irodalomtudós és Turcsányi-Szabó Márta informatikus tartja. A fesztivált nyereményjáték kíséri – az ELTE-s ajándékcsomagok mellett három tablet is gazdára vár –, a résztvevő diákok részére igazolást állítunk ki.

A részletes programhoz kattintson ide
A kari programok ide klikkelve elérhetők

Az élményalapú rendezvény célja, hogy bemutassa, hogyan zajlanak a mindennapok egy nyitott, európai, a tehetséggondozásban élen járó intézményben. Leendő hallgatóink megismerkedhetnek azokkal a lehetőségekkel is, amelyeket több mint 350 nemzetközi partneregyetemünk nyújt az ELTE-s diákoknak. A kiemelkedő diákok tehetséggondozását végző szakkollégiumi hálózat mellett mentorprogramjainkról is szó lesz, a felvételi előtt állók első kézből juthatnak információkhoz egyedülálló középiskolai tehetségprogramunkról, a Galaxis-programról.

A tanárképzés iránt érdeklődők találkozhatnak gyakorló pedagógusokkal és kipróbálhatják, hogy mennyire elhivatottak. A nyelvtanulási és sportolási lehetőségekről, valamint a kollégiumi épületekről szóló információk mellett ingyenes pályaválasztási tanácsadással is várjuk a látogatókat. Az egész napos program során modellezzük az ENSZ működését, kiderül, hogy milyen lehetőségek várnak a bölcsész- és jogi képzésre jelentkezőkre, szó lesz a legújabb gyógypedagógiai állatasszisztált-terápiákról is. A leendő hallgatók bekukkanthatnak egy varázslatos tanulási környezetet teremtő kuckóba, kipróbálhatják, hogy mennyire tudnak informatikusként gondolkodni. Kiderül, hogy mi köze a közösségi médiának a valósághoz, lesz nagy társadalomtudós-teszt, valamint szó lesz arról is, hogy hol hibázunk a párkapcsolatainkban.

Az Egyetem teljes képzési palettáját felvonultatva számítunk a BA/BSc szintre felvételizőkre, az MA/MSc szinten továbbtanulókra, az ELTE tanárképzése iránt érdeklődőkre, a másod-, harmaddiplomás és a szakirányú továbbképzés iránt tájékozódó felnőttekre, szülőkre és pedagógusokra, valamint a doktori képzések iránt érdeklődőkre – mindazokra, akik kíváncsiak az ország első intézményére.

Ilyen volt a 2015-ös ELTEfeszt:

 

PROGRAM

07:30-tól

Regisztráció
Helyszín: információs pultok, érkezés a Múzeum krt. felől


08:30

Mezey Barna rektor úr köszöntője

Az ELTE-re a legtöbb új hallgatót küldő középiskolák köszöntése

Miért az ELTE? (Jegyes-Tóth Kriszta kommunikációs tanácsadó bevezetője)

Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia-terem


09:00

Galaxisok, gének, gráfok: adat-intenzív megközelítés a tudományokban
Csabai István egyetemi tanár, Természettudományi Kar
az ELTE 2016-os Pázmány-napi előadója
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia-terem
Bővebben Csabai Istvánról

Forradalmi változások korát éljük: az exponenciálisan gyorsuló technológiai fejlesztések olyan lehetőségeket nyitnak meg, melyek eddig elképzelhetetlenek voltak. Igaz ez mindennapi életünkre és a tudományokra is. Az új műszerek minden eddiginél precízebb, hatalmasabb és részletesebb adathalmazokat ontanak az elemi részecskékről, a genetikai szekvenciákról, a Föld légköréről, vagy éppen az Univerzum végtelenjéről. Mindezen információ szinte azonnal, mindenki számára elérhető a bolygónkat átszövő kommunikációs hálózaton. Az adatforradalom hihetetlen lehetőségeknek nyithat utat, mind a Világegyetem titkainak felderítésében, mind pedig az életminőség javításában, ugyanakkor soha nem látott kihívásokat is állít elénk. Ahogy szemünknek mikroszkóp kell, hogy láthassuk a parányi sejteket, elménknek is protézisek kellenek, amelyek gyorsan és fáradhatatlanul elemzik az adatok milliárdjait, szimulálják és tesztelik a komplex modelleket, segítséget nyújtanak abban, hogy meglássuk az új jelenségeket, felfedezzük a mélyebb összefüggéseket. Előadásomban az ELTE-n, nemzetközi kollaborációkban végzett, az asztrofizikától a genetikán át a társadalomtudományokig ívelő kutatásaink példáin át igyekszem bemutatni a tudományok adat-intenzív megközelítését. 


Miért nehéz az angol kiejtés?
Nádasdy Ádám egyetemi tanár, Bölcsészettudományi Kar
az ELTE 2013-as Pázmány-napi előadója
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter-terem
Bővebben Nádasdy Ádámról

Az angol nyelvről sokan úgy gondolják, hogy nyelvtana egyszerű, a kiejtése viszont nehéz. A nyelvészet szerint ez teljesen téves. Megvizsgáljuk, mi okozza ezt a közkeletű vélekedést: vajon az angol hangokat nehezebb emberi szájjal megformálni, mint más nyelvekét? Igaz, vannak nehéz hangok az angolban, mint a „th” vagy a „w” -- de ilyesmi mindenütt van, pl. a magyar „gyönyörű” szó megformálása is nehéz egy angolnak vagy olasznak.  Mit fed a „kiejtés” fogalma? A nyelvészet a „kiejtés” fogalmát nem használja; ez az idegennyelv-oktatás műszava. Az anyanyelvi beszélőnek nincs kiejtése: ő beszél. Az idegennyelv-tanuló gyakran az írott formán át közelíti meg a nyelvet, azaz a betűket kell hangokká konvertálnia. Itt van az angol igazi nehézsége; de ennek vannak lexikális és nyelvtani okai is. Ezeket igyekszem előadásomban különválasztani, mintegy diagnózist adni az angol nyelv e problematikus területéről.


10:00

Kari, nemzetközi és tehetséggondozási programok
Részletes program és helyszínek a lenti táblázatban


11:00

Kari, nemzetközi és tehetséggondozási programok
Részletes program és helyszínek a lenti táblázatban


12:00

Ebédszünet


12:30

Felvételi információk
Cseszregi Tamás oktatási igazgató
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia-terem


13:00

Kari, nemzetközi és tehetséggondozási programok
Részletes program és helyszínek a lenti táblázatban


14:00

Gondolkodnak-e és éreznek-e az állatok?
Miklósi Ádám egyetemi tanár, Természettudományi Kar
Az ELTE Innovatív Kutatója-díj 2016-os díjazottja
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia-terem
Bővebben Miklósi Ádámról

Míg biztonsággal kijelenthető, hogy az ember egy gondolkodó és érző lény, addig e kérdésről az állatok esetében már több ezer éve megoszlanak a vélemények. Korábban az állati elme működésére a filozófia szemszögéből igyekeztek választ találni. Azonban Darwin evolúciós elmélete óta a biológusok, illetve a viselkedéssel foglalkozó etológusok, természettudományos módszerek segítségével tárják fel az állati elme működését, illetve a háttérben álló agyi folyamatokat. Ma úgy gondoljuk, hogy az érzés és a gondolkodás, mint belső állapotok, az állatok nagyon széles körére jellemzők, az eltérések inkább e folyamatok mértékében és jellegében vannak. Az előadásban elsősorban a kutatócsoportunk kutyákkal kapcsolatos kutatásain keresztül igyekszem bemutatni az állati elme működéséről szerzett ismereteinket.


Mi történik, ha a diákok alakíthatják saját tanulási környezetüket?
Turcsányi-Szabó Márta egyetemi docens, Informatikai Kar
2015-ben az Év Informatikai Oktatója
Helyszín: Gólyavár, Pázmány Péter-terem
Bővebben Turcsányi-Szabó Mártáról

A tanulást sokan úgy kezelik, mint a szükséges rosszat: gyakran hallhatjuk a tanulóktól, hogy nem szeretik. Az élményalapú felfedezés és ismeretszerzés még senkinek sem fájt, sőt a "tanulás" szó helyett a "szórakozás"-sal illetik és várják a folytatását. Ez nemcsak kisgyerekkorban van így, hanem középiskolában, sőt a felsőoktatásban is. A T@T labor az informatika lehetőségeit vegyítve kellő módszertannal alakít ki olyan tanulási környezeteket, amelyek az élethosszig való formális, informális, és nem-formális tanulási folyamatát szolgálják a hallgatók bevonásával. Az előadás bemutatja milyen körülmények között képzelik el a hallgatók az élmény-alapú hatékony tanulást és számonkérést, ami gyakran saját környzetüket is befolyásolja tanulmányaik alatt. Lássuk mi is az a T@T Kuckó!


15:00

A program zárása
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia-terem

15:20

A nyereményjáték sorsolása
Helyszín: Gólyavár, Mária Terézia-terem

15:00-tól

Igazolások kiadása
Helyszín: információs pultok

 

Kari, nemzetközi és tehetséggondozási programok

Állam- és Jogtudományi Kar
(ÁJK)

Bárczi Gusztáv
Gyógypedagógiai Kar
(BGGyK)

Bölcsészettudományi Kar
(BTK)

Informatikai Kar
(IK)

Pedagógiai és Pszichológiai Kar
(PPK)

Tanító- és Óvóképző Kar
(TÓK)

Társadalomtudományi Kar
(TáTK)

Természettudományi Kar
(TTK)

Tanárképző Központ
(TKK)

Nemzetközi programok

Tehetséggondozási programok

Savaria Egyetemi Központ programjai

Sportprogramok

Az Érettségi Előkészítő (Szolgáltató Központ) programjai

 

Facebook esemény