Eötvös József-koszorút vehettek át az ELTE professor emeritusai

Pálinkás József elnök köszöntőjével 2013. november 4-én kezdetét vette az MTA által tíz éve minden év novemberében megrendezett Magyar Tudomány Ünnepe országos programsorozata. A hagyományosan egy központi gondolat köré szerveződő eseményfolyam idén „Velünk élő tudomány„ címmel a tudományos felfedezéseken alapuló célzott kutatások közvetlen és közvetett társadalmi jelentőségére hívja fel a figyelmet. Az MTÜ országos megnyitójának idén a veszprémi Pannon Egyetem adott otthont.

Az MTA elnöke beszédében kiemelte: a tudomány eredményei életünket olyan mértékben változtatták meg, hogy a tudomány felhasználásával létrehozott technikai környezet ma a világ jelentős részén éppen olyan alapvető életfeltétel, mint a természeti környezet. Egy új, több évtizedre szóló tudománypolitikai koncepció megalkotásának időszerűségéről beszélt a politika és tudomány kapcsolatát és közös feladatait áttekintő ünnepi beszédében Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes. Az MTÜ hagyományos nyitóelőadását Pósfai Mihály akadémikus tartotta „Természetes laboratóriumok: a mágneses baktériumok” címmel.Bertényi Iván, Csikor Ferenc, Somlai Péter

A nyitóünnepségen tudományos elismeréseket is átadtak. Kiemelkedő tudományos életműve elismeréseként az MTA hét doktora vehette át a Magyar Tudományos Akadémia Elnöksége által adományozott Eötvös József-koszorút, közöttük három ELTE-s professzor. Bertényi Iván, az ELTE Bölcsészettudományi Kar professzor emeritusa a középkori magyar történelem és a történeti segédtudományok terén végzett nemzetközileg is elismert eredményes kutatómunkájáért, a Szent Koronáról írt monográfiájáért, a címertan rangját erősítő fél évszázados kiemelkedő oktatómunkájáért kapta a díjat. Csikor Ferenc, az ELTE Természettudományi Kar professzor emeritusa több évtizedes eredményes kutatómunkájáért, példaértékű oktatói és tudományszervezői tevékenységéért vehette át az Eötvös József-koszorút. Szintén Eötvös József-koszorúval ismerte el az MTA Elnöksége Somlai Péternek, az ELTE Társadalomtudományi Kar professzor emeritusának közel négy évtizedes, nemzetközileg is releváns, példaértékű oktatói és tudományos munkáját, valamint a szociológia számos fontos témakörében végzett megalapozó kutatását.


Kiderült az is: kémiai tudományos kutatások terén kimagasló érdemeket szerzett 45 év alatti kutatóknak adható Pungor Ernő-díjat idén Szalai István, az ELTE TTK Kémiai Intézetének docense kapta.

Az összes díjazottról olvashat az MTA honlapján.


Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is számos programmal vesz részt a Magyar Tudomány Ünnepén. Az ELTE-s programok listája itt található.

2013.11.04.