Eötvös Loránd élete és munkássága

Eötvös Loránd élete és munkássága
11/23 - 05/22

2019. november 23. - 2020. május 22.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)

11/23 - 05/22

2019. november 23. - 2020. május 22.

ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltár (1053 Budapest, Ferenciek tere 6.)


A kiállítás átmenetileg ZÁRVA TART!

Az Eötvös 100 jubileumi év alkalmából kiállítás nyílik az ELTE Egyetemi Könyvtár és Levéltárban.

A kiállítás fő törekvése bemutatni Eötvös Lorándot, az embert, a 19. század egyik legizgalmasabb személyiségét. Eötvös hegyet mászott, fényképezett, részt vett a politikai életben, megreformálta az oktatást, de elsősorban tudós és tanár volt. Fizikusként arra törekedett, hogy tudományát ne csak a magyar, hanem a nemzetközi tudományos életben is elismerjék, egyetemi tanárként pedig azt szerette volna elérni, hogy tanítványai ne csak a tényeket ismerjék meg, hanem a tudományos gondolkodásmódot is elsajátítsák. Mindent megtett azért, hogy a középiskolai és az egyetemi oktatás színvonalát minél magasabbra emelje.

Munkájának eredményességét bizonyítja, hogy kísérleti eszközei, mint az 1890-ben készített Eötvös-inga, valamint a fizikaoktatás során használt demonstrációs eszközei, mint a súlyos pörgettyű, a forgó abroncs és a Newton-bölcső, a mai napig használatban vannak,

e híres tárgyak kipróbálhatók a kiállításon.

Hegymászásairól, terepi méréseiről és Budapest 19. század végi átalakulásáról készült térhatású sztereófényképei pedig a mai kor nézői számára is sok felfedezést tartogatnak.

A kiállítás Eötvös családi örökségén, életútján és fizikai kísérleti eszközein keresztül enged bepillantást egy tudós tanár életébe, tudományos eredményeibe és gondolkodásmódjába, valamint az ezek mögött megbújó mindennapokba. Megtekintése ELTE-s polgárok számára ingyenes.

Regisztráció és részletek

Osztályok látogatását is fogadják tanórai keretben, projekt- és tematikus napok, valamint kihelyezett oktatás alkalmával. A bejelentkezett csoportok részére magyar és angol nyelvű tárlatvezetést, könyvtártörténeti vezetést, könyv- és restaurátorműhely-bemutatót, illetve könyvkötő műhelyt szerveznek.

További információ iskolai csoportoknak

Az Eötvös Loránd 1919-es halálára emlékező „Eötvös 100” centenáriumi év keretében számos eseménnyel emlékeztek az ELTE névadójára, korábbi rektorára. Az ELTEfeszt keretében 2018. október 12-én avatták fel azt az emléktáblát, melyen az Európai Fizikai Társulat fizikatörténeti emlékhellyé nyilvánítja a Trefort-kertben álló egykori Fizikai Intézetet, Eötvös Loránd világhírű kísérleteinek helyszínét. Az emlékév központi ünnepségét, majd az utána következő előadássorozatot április 8-án tartották az MTA székházának dísztermében. A Magyar Nemzeti Bank az évforduló tiszteletére emlékérmet, a Magyar Posta emlékbélyeget bocsátott ki. Az Eötvös 100 Koordinációs Testület felkérésére készült emlékalbumot az ELTE-s kötődésű főszerkesztők, Gyáni Gábor és Patkós András akadémikusok 2019. november 26-án mutatták be. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem programjairól írt összefoglalónkat itt olvashatja.

Honlap
Facebook

Forrás: ELTE EKSZ