ERC-pályázatot nyert az ELTE fizikusa

2016.11.17.
ERC-pályázatot nyert az ELTE fizikusa
Szöllősi Gergely, az ELTE Természettudományi Karának munkatársa az Európai Kutatási Tanács (European Research Council, ERC) fiatal kutatóknak szóló Starting Grant pályázatán csaknem másfél millió eurót nyert olyan új módszerek kidolgozására, amelyek az evolúciós régmúltat hivatottak rekonstruálni genetikai szekvenciák alapján.

„A genetikai szekvenálás feltűnésével a rokon szekvenciákból génfákat rekonstruáló molekuláris filogenetika zsákutcába került. A megoldatlan kérdések megválaszolása helyett az új genomok megismerése régi vitákat szított fel. Világos, hogy a génfák nem fajfák, hanem mindegyik génfa evolúciós események sorozatának egyedi következménye. Ugyanakkor, ha különbségeiket egy közös fajfa kontextusában modellezzük, a génevolúciót és a fajok diverzifikációját érintő, hihetetlenül gazdag információhoz is hozzáférünk, mely hagyományos módszerekkel nem lenne elérhető. Például horizontális géntranszfer (HGT) kizárólag egyidejűleg létező fajok között fordulhatott elő, tehát a fajképződés időbeli sorrendjéről hordoz információt” – mondta el a fiatal kutató. 

A kutatás első célja olyan módszerek kifejlesztése, melyek a génfák különbségeinek interpretációjával alkalmasak a génevolúció mintázataival és időrendiségével kapcsolatos információ kinyerésére. Ezáltal első ízben válik lehetővé az élet fájának génszintű adatok alapján felállított, datált rekonstrukciója.

„A második cél, hogy ezekkel a módszerekkel nyitott evolúciós kérdésekre próbáljunk választ adni: az egyik ilyen, hogy HGT eseményeket „molekuláris fosszíliaként” használva megoldjuk a mikrobiális evolúció időrendiségével kapcsolatos dilemmákat, a Föld történetével összefüggésben is. Utóbbi esetében az elérhető fosszíliák száma igen szűkös határok közé szorítja a molekuláris kormeghatározó módszerek használatát. Emellett vannak olyan, teljes genomok segítségével régóta megválaszolatlan kérdések is, mint például az állatok korai diverzifikációja vagy az eukarióta csoportok helye az archaeák között” – sorolja a szakember azokat a területeket, ahol az új kutatási eredmények előrelépést hozhatnak majd.

Szöllősi Gergely 2009-ben Derényi Imre professzor diákjaként szerezte doktori címét fizikai tudományokból az ELTE Természettudományi Karának Fizika Doktori Iskolájában. 2009-2013 között Lyonban folytatta kutatásait posztdoktori kutatóként, majd Marie Curie ösztöndíjasként.

2013-ban tért haza az ELTE TTK Biológia Fizika Tanszékére Derényi Imre Lendület csoportjába. 2016 óta az MTA-ELTE ,,Lendület” Evolúciós Genomika Kutatócsoportjának vezetője.

2017 júliusától az ERC Starting Grant pályázatának köszönhetően öt év alatt 1,45 millió eurós támogatást használhat fel.

Korábbi cikkünk a 2016-os Lendület-program nyerteseiről itt olvasható.

European Research Council Starting Grants