Eredmények és érdekességek az informatikai OTDK-n

2021.04.06.
Eredmények és érdekességek az informatikai OTDK-n
Idén az Informatikai Kar szervezte az Országos Tudományos Diákköri Konferencia Informatikatudományi Szekciójának munkáját. A háromnapos online rendezvényen az ELTE hallgatói összesen 24 díjat szereztek: 3-an első, 6-an második, 5-en harmadik helyen végeztek, 10-en pedig különdíjjal térhettek haza.

Az OTDK Informatikatudományi Szekciójának nyitórendezvényén Bódis József felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár, Szabó István, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal tudományos és nemzetközi elnökhelyettese, Borhy László akadémikus, az ELTE rektora, továbbá Szendrő Péter, az OTDT elnöke mondott beszédet, majd Horváth Zoltán dékán, a szekció ügyvezető társelnöke, illetve Kozsik Tamás, az OTDT Informatikatudományi Szakmai Bizottság elnöke köszöntötték a résztvevőket. A felszólalók kiemelték: a tehetséggondozás e fóruma kaput nyit a tudományos közélet felé, bizonyítva az új nemzedék tehetségét, szorgalmát és tenni akarását, egyben az új információk tárháza, ahol a fiatal kutatók megismerhetik egymás gondolatait.

A konferencia Roska Tamás Tudományos Előadás pályázatát ebben a szekcióban Szűcs Judit, a Szegedi Tudományegyetem doktorjelöltje nyerte el; Bináris képrekonstrukció textúra priorral című, új tudományos eredményeket bemutató előadását a rendezvény első napján mutatta be.

A hagyományosan népszerű szekcióba a rendkívüli helyzet ellenére rekordszámú pályázat érkezett: a 17 hazai és határontúli intézményből összesen 188 hallgató 165 dolgozattal nevezett.  A hallgató-tanár műhelymunka eredményeit bemutató 15 perces prezentációkat a pálya elismert képviselőiből álló tagozati zsűri értékelte. Az értékelésnél a tartalmi újdonságon kívül

fontos volt az előadás módja és nyelvezete, az előadó felkészültsége és vitakészsége is.

Az ELTE hallgatói a szekció 19 tagozatában összesen 24 díjat szereztek: 3-an első, 6-an második, 5-en harmadik helyen végeztek, 10-en pedig különdíjjal térhettek haza.

Idén a legjobb témavezetőnek járó Imreh Csanád Emlékérmet Gyíres-Tóth Bálint, a Budapesti Műszaki Egyetem egyetemi docense vehette át. A 35. OTDK újdonsága, hogy a tagozatok I. helyezettjei részvételi jogot szereztek a 16 szekcióban várhatóan augusztus végén megrendezendő, személyes részvételű prezentációs versenyre, az OTDK Plusz konferenciára.

A nagyszabású rendezvény online lebonyolítására a szervezőknek sikerült olyan platformot létrehozniuk, amely nem csak funkcionálisan kiváló, hanem egyben igényes és különleges is. Sikere volt többek között a 3D virtuális kiállításnak, ahol azokat a támogatókat kereshették fel az érdeklődők, akiknek elérhető standja „épült” a platformon belül, köztük például az OTP Bankot, a globális pénzügyi szolgálatokat nyújtó a Morgan Stanley-t, az Országos Tudományos Diákköri Tanácsot vagy az ELTE IK-t. A szabadidős tevékenységek között olyan csemegék is szerepeltek, mint például a jógaóra vagy a virtuális sörkóstoló.

A háromnapos rendezvény az OTDK rendezői staféta átadásával zárult. A két év múlva esedékes konferencia Informatikatudományi Szekcióját a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem rendezi.

A szekció honlapján ide kattintva elérhetőek az eredmények, itt pedig a tartalmi kivonatokat olvashatjuk el. 

A borítófotó a virtuális kiállítás OTDK-s standjánál készült. Forrás: tudományon.hu