Éremeső a nemzetközi diákolimpiákon

2022.07.19.
Éremeső a nemzetközi diákolimpiákon
Három ezüst- és egy bronzérmet szerzett a magyar csapat az 54. Nemzetközi Kémiai Diákolimpián, a djazottak közül hárman az Apáczai gyakorlógimnázium diákjai. A felkészítést az ELTE Természettudományi Kara végezte. Földrajzból a Radnóti tanulója kapott ezüstérmet. 

A kémiai diákolimpián 84 ország 326 diákja vett részt, a versenyt 2022. július 10–18. között Kína távolléti formában szervezte. A résztvevők kamerák előtt, és kivételesen csak elméleti dolgozatot írtak Ljubljanában, ahol a szlovén és a magyar csapat közösen vendégül látta az ukrán delegációt is öt napra.

A versenyen az ELTE Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium diákjai kiváló teljesítményt nyújtottak. Saracco Lucio és Nemeskéri Dániel egyaránt ezüstérmet szereztek, Papp Marcell Imre bronzérmes lett. Az apáczaisok ezen a megmérettetésen hagyományosan a nyertesek között vannak: a legutóbb egy ezüst- és egy bronzéremmel térhettek haza

A magyar csapat ezeken a díjakon kívül még egy ezüstérmet is szerzett. A tanulók felkészítését az ELTE Természettudományi Kara végezte az EMMI támogatásával.. A csapatvezetők Magyarfalvi Gábor (ELTE TTK), Varga Szilárd és Dudás Ádám (ELKH TTK) voltak. A diákokat Villányi Attila, az ELTE Apáczai Gyakorló Gimnázium és Kollégium kémiatanára kísérte. 

Július 12–17. között online tartották a földrajzi olimpiát (az iGeót). A versenyzők  az írásbeli, illetve a multimédia tesztet és a terepi feladatokat is elektronikus úton oldották meg a PTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének falai között. A verseny egyéni, a diákok ebben a három versenyfordulóban bizonyíthatták tudásukat földrajzból, angol nyelven. A Covid-19 járvány miatt a múlt év után az idei versenyt is online szervezte Franciaország, az olimpián 54 ország 209 diákja vett részt.

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola diákja, Rózsa Simon Péter ezüstérmet szerzett. Ő nyerte meg 2021-ben a University College London (UCL) középiskolásoknak kiírt latin és görög irodalmi esszéversenyét is.

Az 52. Nemzetközi Fizikai Diákolimpián is sikerrel szerepeltek a hazai középiskolások. Az ötfős csapat vezetői a BME Fizikai Intézet oktatói voltak,  Széchenyi Gábor, az ELTE Fizikai Intézet munkatársa megfigyelőként segítette a fordítást, a javítást és a moderációt.

A borítóképen balról jobbra: Szabó Márton, Nemeskéri Dániel, Papp Marcell, Saracco Lucio