Érkezik a Moodle 4

2023.02.01.
Érkezik a Moodle 4
Érkezik a Moodle új verziója a Moodle 4! A rendszer a tesztelés fázisába lépett, így a következő félévben publikus béta verzióként már elérhető lesz oktatóink számára.

Az érkező a Moodle 4, középpontban a felhasználói élmény javításával, nagymértékben átalakítja a Moodle LMS-t. Új integrációkat, funkciókat és eszközöket fog tartalmazni, amelyeket mind kifejezetten arra terveztek, hogy átlátható és egyszerűen kezelhető, kényelmes tanulási környezetet teremtsenek a tanulók, oktatók, rendszergazdák számára.

2022/23-as tanév tavaszi félévétől kezdve választható opcióként már megjelenik majd a Neptunban a Moodle 4 a kiegészítő keretrendszerek igénylésénél. Ebben a félévben még publikus béta verzióként fog szerepelni, majd a következő év szeptemberétől kezdve már a Moodle 3.1 helyébe lép. A tavaszi félév során a rendszer tesztelésén, tapasztalatgyűjtésen és az új lehetőségek kiaknázásán lesz a hangsúly, hogy az átállás minél zökkenőmentesebb legyen. Az új verzióra átállás őszi félévre való időzítése pedig lehetőséget ad az oktató kollégáknak, hogy a megszerzett tapasztalatok fényében a nyári időszakban felkészülhessenek az új rendszer használatára.

Milyen előnyei várhatóak az új rendszernek?

  • rendszerműveletek gyorsulása
  • szinkronizációs idő csökkenése
  • jobb kezelhetőség, megbízhatóság
  • hatékonyabb erőforrás optimalizálás 
  • beépíthető bővítmények
  • átláthatóbb felépítés, up-to-date design

Figyelem! A Moodle 3.1 kurzusai nem kerülnek átmigrálásra az új rendszerbe! A régi rendszer az új mellett pár évig ugyanakkor párhuzamosan létezni fog. Az őszi félévtől kezdve azonban új kurzusokat a régi rendszerben nem lehet már létrehozni. A kurzusok importálása továbbra is működő funkció lesz a rendszerek között, csupán ezt az oktatóknak manuálisan kell elvégezni a következő módon.

A Moodle keretrendszer használó kollégáknak erősen javasoljuk, hogy új kurzusaikat már az új környezetben kezdjék el fejleszteni. Így lesz biztosítható az új kurzusok hosszútávú felhasználhatósága. A Moodle 4 keretrendszer vizuális megjelenése és a korábbi plug-in-ok integrációja várhatóan 2023 szeptemberében lesz végleges.

Hallgatók és Moodle 4

A rendszer továbbra is a Neptun-kód + jelszó megadásával autentikálja a résztvevőket. Az új verzióban létrehozott kurzusukról azonban nem küld értesítőt a rendszer, az oktatóknak kell jelezniük, melyik rendszer tartalmazza a tárgyhoz kapcsolódó anyagokat. 

Visszajelzések

A publikus béta verzió várhatóan február közepétől lesz széleskörben elérhető az egyetemi közösség számára.

 

Biztonsági okokból azoknak az oktatóknak, akik a Moodle 4-ben igénylik meg az új rendszerüket, párhuzamosan a Moodle 3.1-ben is létrejön kurzusuk, elkerülve az esetleges technikai, vagy az új felület ismeretlenségéből adódó fennakadásokat. Mindazonáltal kérjük oktatóinkat, hogy a rendszer használatával járó tapasztalatokat, meglátásokat, osszák meg velünk is az alábbi e-mail címen keresztül: elearning@oktig.elte.hu