Európa vezető akkreditációs szakemberei tanácskoztak az ELTE-n

2020.02.07.
Európa vezető akkreditációs szakemberei tanácskoztak az ELTE-n
Milyen közös diplomát fog adni az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem? Február 5–6. között Budapesten, az ELTE-n tanácskoztak a témáról az érintett országok akkreditációs testületeinek vezetői.

Az Európai Bizottság által támogatott CHARM-EU nemzetközi szövetség keretében az ELTE és rangos külföldi partnerei interdiszciplináris és kihívásalapú oktatásra fókuszáló Európai Egyetem létrehozásán dolgoznak együtt a következő években, minden korábbinál szorosabb összefogást teremtve az együttműködő egyetemek között. Az oktatás középpontjában a fenntarthatóság, az emberiség és a bolygó igényeinek „összebékítése” áll majd. Olyan szakembereket képeznek, akik képesek lesznek megoldást keresni a következő fél évszázad országhatárokon átnyúló problémáira. Az első mesterképzés a tervek szerint 2021 őszén indul majd.

A megbeszélésen Magyarországot Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság (MAB) elnöke képviselte, az Innovációs és Technológiai Minisztérium részéről Sinóros-Szabó Laura, a Felsőoktatási Stratégiai és Intézményfejlesztési Főosztály vezetője, valamint Fekete Zsolt, a Felsőoktatási Nyilvántartási Főosztály vezetője vett részt a munkában. A résztvevő testületek a tanácskozás végén támogatásukról biztosították az egyetemeket, és megállapodtak a következő hónapok főbb teendőiben és az együttműködés további lépéseiben.

Mit jelent az "Európai Egyetem"?

Az Európai Egyetemek Kezdeményezést 2017 decemberében az Európai Tanács indította el azzal a céllal, hogy serkentse a versenyt az európai felsőoktatási intézmények között, valamint erősítse az európai identitást. A Tanács olyan új, a szövetségesekkel közösen működtetett egyetemek létrehozására buzdítja a tagállamok felsőoktatási intézményeit, ahol a tagok kutatási hagyományát, oktatási tapasztalatait, innovatív stratégiáit felhasználva, a mobilitásra építve adnak választ a 21. század kihívásaira. 2019. június 26-án bejelentették: 54 jelentkezőből 17 Európai Egyetemet támogatott az Európai Bizottság, köztük a CHARM-EU összefogást.

Bővebben olvashat a CHARM-EU-ról ebben az interjúban.