Európai összefogás a biztonságos ember-gép kapcsolatért

2020.09.08.
Európai összefogás a biztonságos ember-gép kapcsolatért
Az ELTE kutatóinak részvételével kezdte meg munkáját a HumanE-AI-Net európai mesterséges intelligencia kiválósági hálózat. A H2020-as projekt legfontosabb célkitűzése az MI-rendszerek humanizálása.

A 12 tagállam 35 intézményéből álló HumanE-AI-Net kiválósági hálózat mesterséges intelligenciával foglalkozó európai kutatóközpontokat, egyetemeket és ipari szereplőket tömörít a DFKI (Deutsches Forschungszentrum für Künstliche Intelligenz) vezetésével. Célkitűzése speciálisan európai feltételekre és igényekre szabott, emberközpontú, társadalmilag felelős, a globális tudományos és technológiai fejlődés élvonalába tartozó mesterséges intelligencia fejlesztése.

A HumanE-AI-Net kutatói hálózat a szemünk előtt zajló technológiai áttörés kutatásfejlesztési bázisának kiszélesítésével robusztus, megbízható AI-rendszerek fejlesztéséhez járul hozzá, amelyek képesek a megfelelő ember-gép interakcióra komplex társadalmi körülmények között. Technológiai fókuszában a gépi tanulás, az érvelés és tervezés, a multimodális érzékelés és modellezés, a számítógépes látás, a beszédfelismerés, az ember-gép együttműködés áll. Az induló kutatási együttműködés az új technológiai eredményeket tágabb társadalmi, etikai kontextusba helyezve nagy hangsúlyt fektet az embert segítő, támogató, az emberrel együttműködő mesterséges intelligencia koncepciójára.

Tevékenységének fontos irányát jelenti a mesterséges intelligencia megbízhatósága,

a gépek által hozott döntések magyarázhatósága, a felhasználói bizalom felkeltése, a mesterséges intelligencia jogi és etikai alapjainak tisztázása. Ezen felül ösztönözni kívánja az innovációs ökoszisztémák fejlesztését, valamint a kutatói mobilitást és szakemberek képzését.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem oldaláról tervezett kutatások támogatják az orvosok és egészségügyi dolgozók munkáját a szélesebb körben kiterjesztett intelligencia (augmented intelligence) segítségével a diagnózis felállításában, a terápiában és utánkövetésben, illetve monitorozást és aktív segítségnyújtást céloznak. A tervezett alkalmazási területek a pszichiátria területén elsősorban a poszttraumás stressz szindróma, a depresszió és az autizmus, míg a radiológia esetében az orvosi képalkotó eljárásokkal kapott leletek kiértékelése. A kép-, beszéd- és videóelemzésből származó nagy mennyiségű adat gépi feldolgozása, valamint a gépi javaslattétel döntéstámogatást nyújthat az orvosoknak.

Az ELTE részvételét az Informatikai Kar Mesterséges Intelligencia Tanszéke koordinálja a Természettudományi Kar Fizikai és Matematikai Intézetének részvételével. Az Informatikai Karon több másik tanszék is részt vesz a munkában az interakció összetett szoftverigénye és az orvosi minőségellenőrzési követelmények miatt. A TTK-n a Komplex Rendszerek Fizikája Tanszék és a Matematikai Intézet Mesterséges Intelligencia Kutatócsoportja az alap- és alkalmazott kutatási tevékenységben szerzett tapasztalataival támogatja a munkát.

A Horizon 2020 európai kutatási program keretében létrejövő kiválósági központ létrehozásával és működtetésével jelentősen bővül az ELTE kutatóinak lehetősége, hogy vezető európai egyetemekkel és ipari szereplőkkel együttműködésben szerepet vállaljanak az EU mesterséges intelligencia stratégiájának megvalósításában.


Korábban:

Trendforduló az MI-fejlesztésekben
Közös tananyagot fejleszt az ELTE és a Microsoft
Darázs Lénárd vezeti az MI-koalíció egyik munkacsoportját