Ezüstérmet hozott „Hérón szökőkútja”

2018.04.16.
Ezüstérmet hozott „Hérón szökőkútja”
Nyolc ország 16 csapata mérte össze tudását idén a XX. Ifjú Fizikusok Osztrák Versenyén (Austrian Young Physicists' Tournament, AYPT). A megmérettetésen Magyarország harmadik alkalommal képviseltette magát, a háromfős hazai csapat második helyezést ért el a döntőben.

A 2018. április 5–7. között az ausztriai Leobenben rendezett tornán a háromfordulós versenyt követően a legmagasabb pontszámmal jutott a döntőbe a Kadlecsik Ádám (Tatai Eötvös József Gimnázium és Kollégium, Tata), Kovács Levente (Német Nemzetiségi Gimnázium, Budapest) és Szakály Marcell (Budapesti Fazekas Mihály Általános Iskola és Gimnázium, Budapest) alkotta trió.

A felkészülés során a versenyzők önálló kutatómunkát folytattak három nyíltvégű probléma kapcsán, melyet az ifjú fizikuson nemzetközi versenyének feladatai közül kellett kiválasztaniuk. A magyar csapat a „mozgó gyűrűk”, a „surgárzó lámpás", valamint a „Hérón szökőkútja" nevet viselő feladványokat oldotta meg, utóbbi egy olyan eszköz, amelynél egy tartályból átfolyik a víz egy másik, alacsonyabban levő tartályba, szökőkutat képezve közben. 

A megmérettetésen elméleti és kísérleti eredményeiket mutatták be a diákok a rivális csapatoknak, majd álláspontjukat egy vitában meg is kellett védeniük. A verseny különlegessége, hogy nem csupán a tárgyi tudásra fókuszál, hanem legalább annyira fontos a csapatmunka, a jó kommunikációs készség és a kritikus gondolkodás is.

A diákokat egyetemi oktatók és kutatók (Asbóth János, Hömöstrei Mihály, Ispánovity Péter, Jenei Péter, Széchenyi Gábor, Tüzes Dániel, Vincze Miklós), illetve fizika tanárszakos hallgatók (Oláh Péter, Vörös Attila, Zámbó Csilla) készítették fel a versenyre az ELTE Fizikai Intézetében.

Beszámoló a tavalyi versenyről

A képen jobbról balra: Kovács Levente, Kadlecsik Ádám, Szakály Marcell, Jenei Péter.