Felavatták az Egy Övezet, Egy Út Kutatóközpontot

2016.10.08.
Felavatták az Egy Övezet, Egy Út Kutatóközpontot
Az ELTE Konfuciusz Intézet megalapításának tizedik évfordulóját 2016. október 5-én ünnepelték. A jubiláló intézményt Mezey Barna, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora; Mátrai Márta, az Országgyűlés háznagya; Íjgyártó István kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkár, valamint Liu Yunshan, a Kínai Kommunista Párt magas rangú képviselője is köszöntötte. A rendezvényen avatták fel az Egy Övezet Egy Út Kutatóközpontot az Intézetben.

Az eseményen többek között részt vett Xu Lin, a Hanban főigazgatója, Egyetemünk díszdoktora; Scheuer Gyula kancellár; Borhy László, a Bölcsészettudományi Kar dékánja és Hamar Imre, a Konfuciusz Intézet igazgatója.

Az „Egy Övezet, Egy Út” gazdasági és kulturális együttműködést 2013 októberében a kínai elnök, Xi Jinping kezdeményezte az eurázsiai országok között, a magyar kormány az elsők között írta alá az együttműködési keretszerződést. A kezdeményezés elsődleges célja Kína és a tagállamok közös gazdasági beruházásainak megvalósítása, a térség együttes fejlesztése, valamint alapját képezi jövőbeli oktatási, kulturális és tudományos együttműködéseknek is.

Mezey Barna rektor kiemelte: az új Központ felavatásával a Selyemút kutatása jelentős lendületet kaphat intézményünkben, elsősorban azért, mert az Orientalisztikai Intézet és Távol-keleti Intézet keretein belül már jelen van egy olyan szakember-gárda, akik nyelvi ismereteik és tudományos érdeklődésük révén különösen alkalmasak a Selyemút kultúráinak mélyebb megismerésére. A két intézet közötti szorosabb együttműködéssel és további tanszékek oktatóinak bevonásával, valamint a Kínával történő szoros együttműködés révén

az Eötvös Loránd Tudományegyetem a Selyemút kutatásának egyik európai központjává válhat.

Íjgyártó István államtitkár hangsúlyozta, hogy hazánk fontosnak tartja a kínai nyelv és kultúra megismerésének elősegítését, továbbá örömét fejezte ki, hogy Kínában is mind nagyobb közönség érdeklődik a magyar kultúra, irodalom, film- és zeneművészet hagyományos és új értékei iránt.

Az ünnepi programot az ELTE Művészeti Együttesének néptánc-bemutatója, fénykép- és könyvkiállítás kísérte, valamint átadták a 20 fős új nyelvi laboratóriumot is.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén tíz éves Konfuciusz Intézetét – amely az első volt hazánkban – az ELTE és a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem (Beijing Foreign Studies University, BFSU) 2006-ban hozta létre. Az ELTE Konfuciusz Intézet 2007-es kiválósági díját további három követte (2009, 2011 és 2013), a rendkívül rangos Modell Intézet kitüntetést 2015 decemberében vette át az Egyetem delegációja Sanghajban. Az ELTE-n 2014 novemberében jött létre az Európában egyedülálló oktatási centrum, az ELTE Konfuciusz Intézet Közép- és Kelet-európai Regionális Tanárképző Központja.

Forrás: kormany.hu

Az Egy Övezet, Egy Út Kutatóközpont átadása - galéria

Az Egy Övezet, Egy Út Kutatóközpont átadása - galéria

0

/

0

0

/

0