Fenntartható Városok Konferencia 2023

Fenntartható Városok Konferencia 2023
09/15 - 09/16

2023. szeptember 15. - 2023. szeptember 16.

V.30 Belvárosi Sportközpont (1054 Budapest, Vadász u. 30.)

09/15 - 09/16

2023. szeptember 15. - 2023. szeptember 16.

V.30 Belvárosi Sportközpont (1054 Budapest, Vadász u. 30.)


Az országos fenntarthatósági rendezvényen az ELTE kutatóinak új vízmegtartási és -pótlási eljárása is bemutatkozik.

A másodszor megrendezett konferencia célja a fenntartható városfejlesztés és környezetvédelem terén elért eredmények megosztása, a szakmai párbeszéd elősegítése, valamint a közös gondolkodás az előttünk álló kihívásokról. A témák között olyan fontos és aktualitás kérdések szerepelnek, mint a kultúra és fenntarthatóság, az ipar 4.0. hatása a városi fejlődésre, a fiatalok helyben tartásának lehetőségei, a fenntartható vízgazdálkodás, a környezetkímélő termelés vagy éppen a digitalizáció szerepe. 

Az első napon számos panelbeszélgetés és szakmai előadás várja a résztvevőket, ahol elismert szakértők és vezető iparági szereplők osztják meg tapasztalataikat és innovatív megoldásaikat a fenntarthatóság területén. A második napon kiállítás keretében több mint 40 hazai vállalat mutatja be települési fenntarthatósági projektjeit és eredményeit.

A rendezvényen bemutatkozik az ELTE kutatóinak természetalapú megoldást szolgáltatássá fejlesztő szakmai csapata is. Mádlné Szőnyi Judit hidrogeológus, az ELTE Általános és Alkalmazott Földtani Tanszék egyetemi tanára, a Tóth József és Erzsébet Hidrogeológia Professzúra kutatóközpont vezetője kutatótársaival új módszert fejlesztett ki a felszín alatti víz megtartására és pótlására.

Az immár szabadalommal védett és máris konkrét települési érdeklődéseket generáló ELTE-találmány egy lehetséges alkalmazását a kutatók a Dunatáj Környezetvédelmi Egyesület segítségével interaktív terepasztalon mutatják meg az érdeklődőknek. A problémáról és a kínált természetalapú innovatív megoldásról az alábbi interjúban olvashat.

Program