Fenntarthatósági jelentés az egyetemi campusokról

2021.06.08.
Fenntarthatósági jelentés az egyetemi campusokról
Az ELTE elkészítette az UNI-ECO nemzetközi együttműködési projekt első szakmai anyagát, a jelentés átfogó képet nyújt a kezdeményezésről.

A fenntarthatósági jelentés a projektben részt vevő öt partneregyetem fenntarthatóságát vizsgálja egy átfogó szempontrendszer alapján. Az egyetemek által összegyűjtött adatok elemzése átfogó képet nyújt a jelenlegi fenntarthatósági kezdeményezésekről, és kiinduló pontként szolgál az UNI-ECO projekt további lépéseihez az egyetemi fenntarthatóság felé.

A jelentésből kiderül, hogy mind az öt egyetem hallgatói és dolgozói elkötelezettek a fenntarthatóság iránt, mind a campuson, mind azon kívül. A legfőbb közös pontok a hulladékgazdálkodás, a vízfogyasztás csökkentése, az oktatás és a kutatás. Azonban az energiagazdálkodás megújítása és a fenntartható beszerzési folyamatok fejlesztése még további fejlesztésre vár a résztvevő egyetemeken.

Mind az öt egyetem közös kihívása a (részben) elavult infrastruktúra, a finanszírozási nehézségek, a gyorsan változó körülmények és az egyre magasabb elvárások.

Bár az egyetemek jelentősen eltérnek egymástól méretükben, hallgatóik és dolgozóik számában, földrajzi elhelyezkedésükben és képzési kínálatukban, mindannyian válaszokat keresnek a klímaváltozás hatásainak kezelésére, valamint arra, hogy az oktatási és tudományos élet főszereplőiként hogyan tudják betölteni társadalmi szerepvállalásukat a fenntarthatóság területén.

Az UNI-ECO-ban részt vevő partnerek, a Montpellier-i Egyetem, az ELTE, a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem (mind partnerei a CHARM-EU szövetségnek), valamint az UNIMED egyetemi hálózat és a CESIE non-profit szervezet arra vállalkoztak, hogy beépítsék a társadalmi és a környezeti fenntarthatóságot a modern egyetemi szellemiségbe, és hogy fenntarthatóbbá tegyék a campusokat. Ennek fontos lépése a jelenlegi helyzet felmérése és elemzése, amelynek eredményét a Mudra Viktória fenntarthatósági koordinátor, UNI-ECO szakértő vezetésével készült fenntarthatósági jelentés tartalmazza.