Összefogás az európai felsőoktatás jövőjéért

2019.08.29.
Összefogás az európai felsőoktatás jövőjéért
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem látta vendégül 2019. augusztus 29-én az Európai Bizottság által támogatott CHARM-EU összefogás tagegyetemeinek vezetőit. A nemzetközi projekt keretében az ELTE, a Barcelonai Egyetem, a Dublini Trinity College, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem interdiszciplináris és kihívásalapú oktatásra fókuszáló Európai Egyetem létrehozásán dolgozik együtt a következő években.

Az Európai Bizottság European Universities pályázatának célja az volt, hogy frissen alapított egyetemi szövetségek új, világszínvonalú, nemzetközi felsőoktatási intézményeket hozzanak létre. 54 jelentkezőből 17 Európai Egyetemet támogatott az Európai Bizottság, köztük a CHARM-EU összefogást, amelyben az Eötvös Loránd Tudományegyetem mellett a Barcelonai Egyetem, a Trinity College Dublin, az Utrechti Egyetem és a Montpellier-i Egyetem vesz részt.

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter nyitóbeszédében kiemelte: Európának tudományos és innovációs téren le kell dolgoznia versenyhátrányát Amerikával és Ázsiával szemben, ki kell használni a tagállamok teljes potenciálját. Kitért arra is: a 2004 után csatlakozott EU-tagállamok nagyon elmaradnak a közös tudományos kasszából lehívott források tekintetében, a 13 ország a jelenleg futó Horizont 2020 program eddig odaítélt keretének csak 5 százalékát nyerte el. Meglátása szerint az egyik legnagyobb kihívás az EU-hoz újonnan csatlakozott tagállamokban, hogy növeljék a felsőoktatási intézmények és kutatóintézetek együttműködési készségét. E tekintetben fel kell zárkózniuk a nyugat-európai országokhoz, és ezt felismerve indult meg a mostani kezdeményezés is. A European Universities pályázata serkentheti az európai egyetemek versenyképességét és segíti az európai kutatások felzárkóztatását a nemzetközi versenytársakhoz. A hazai helyzetről pedig elmondta: a magyar kormány egyetemközpontú innovációs rendszer kialakítására törekszik a versenyképesség fokozása, a fenntartható gazdasági növekedés érdekében.

Borhy László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem rektora  szerint az "Európai Egyetemek" kezdeményezés új korszakot nyit az európai felsőoktatásban, mivel a korábbiaknál jóval szélesebb körű lehetőségeket kínál az európai egyetemek számára az együttműködésre. Kiemelte, hogy hatalmas megtiszteltetés az ELTE számára az együttműködés a négy neves társintézménnyel, és a közös projekt kiváló lehetőség a felsőoktatás jövőjének alakítására. Megköszönte a kormányzat folyamatos támogatását a projekt sikeres megvalósításához.

A Barcelonai Egyetem rektora, Joan Elias García elmondta, hogy a CHARM-EU összefogás "Reconciling Humanity with the Planet" projektje hozzájárulhat a közös európai értékek fejlesztéséhez, hogy egy rugalmas struktúrájú, a résztvevő felsőoktatási intézmények közötti átjárhatóságot biztosító egyetemi modell jöjjön létre. A kezdeményezés modellként szolgál majd, hogy milyennek kell lennie egy ilyen együttműködésnek - közölte.

Henk Kummeling, az Utrechti Egyetem rektora megjegyezte, hogy a megszokott, kétoldalú kapcsolatokon túlmutató együttműködés hozzájárulhat az oktatás kihívásainak kezeléséhez, a közös munka során pedig az intézmények megoszthatják egymással tapasztalataikat, így tanulva egymástól.

Patrick Prendergast, a Dublini Trinity College igazgatója megköszönte a kormány támogatását a projekt kapcsán, és egyetértve Palkovics László miniszterrel szintén kiemelte, hogy tovább kell erősíteni az európai kutatási projekteket, amelyek az eddig is népszerű hallgatói mobilitást is növelhetik a jövőben, tágítva a lehetséges résztvevők körét.

Patrick Caron, a Montpellier-i Egyetem nemzetközi rektorhelyettese elmondta, hogy ez a kezdeményezés nagyon ambiciózus vállalkozás, amely igazán kreatív együttműködést igényel, és beleilleszkedik intézményük fő kutatási irányaiba, hiszen a bolygó lakóinak ellátásáról és védelméről szól.

A közös projekt keretében a 2021/2022-es akadémiai év folyamán egy mesterképzés tesztüzeme zajlik majd mintegy 100 hallgató részvételével, melynek feladata az egyetemi modell koncepciójának tesztelése lesz. Az említett modell célja, hogy alkalmazkodjon a 21. század multidiszciplináris valóságához túllépve ezzel a klasszikus metodológiákon egy egyedi és innovatív akadémiai programmal, amely a Fenntartható Fejlődési Célokra (Sustainable Development Goals) alapoz.