Fizikában kiemelkedik az ELTE

2020.06.29.
Fizikában kiemelkedik az ELTE
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem hat területen is szerepel a világ legjobbjai közt az egyik legmegbízhatóbb felsőoktatási értékelés, az ARWU idei rangsorában. Öt szakterületen egyetemünk a legjobb hazai intézmény, fizikából pedig egy kategóriát javított is tavalyi helyezésén.

A ShanghaiRanking június 29-én hozta nyilvánosságra az Academic Ranking of World Universities (ARWU) szakterületi rangsor 2020-as eredményeit. A rangsor globális kiadását 2003-ban kezdte publikálni a sanghaji Jiao Tong Egyetem, a felmérést 2009 óta egy független szervezet, a ShanghaiRanking készíti. A ranglistát a felsőoktatási szakma évek óta a legmegbízhatóbb értékelések között tartja számon.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem idén is hat szakterületen került a világ legjobbjai közé. Egyetemünk a fizika területén egy kategóriát javítva tavalyi helyezésén a 151–200. helyen végzett, ezzel a legjobb hazai intézményként egy kategóriában szerepel olyan versenytársakkal, mint a berlini Humboldt Egyetem vagy az Iowa State University.

Biológiai területen most először kerültünk fel a rangsorba, a 301–400. helyre, ami Magyarországon szintén vezető pozíciót jelent. Ökológiában és meteorológiában a tavalyi helyezést megtartva – hazai legjobbként – szintén a 301–400. helyen szerepel az ELTE, míg a pszichológia és a matematika területén a 301–400., illetve a 401–500. kategóriában végzett.

Szakterületi listákat 2017 óta készítenek a minőségi (Q1-es) tudományos publikációk száma, az idézettség, a külföldi társszerzővel közösen kiadott publikációk aránya, a vezető folyóiratokban megjelent vagy kiemelt konferenciákon bemutatott publikációk száma, illetve a jelentős díjakkal elismert kutatók száma alapján. (Az alkalmazott módszertanról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.)

Az ARWU 2020-as szakterületi rangsora összesen 54 területet értékel az élettudományok, a természettudományok, a műszaki tudományok, orvostudományok és a társadalomtudományok kategóriákban, az idei értékelés során vizsgált 4000 egyetem közül végül 90 ország 1800 intézménye került be a rangsorokba.

A listán összesítésben a legerősebb egyetemnek a Harvard bizonyult 14 szakterületi aranyéremmel, míg a Massachusetts Institute of Technology (MIT) 6 szakterületen ért el első helyezést. Ezen kívül a Berkeley, a University of Pennsylvania, a University of Colorado, Oxford és a szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem szerzett előkelő pozíciókat, ezek az intézmények több mint egy szakterületen bizonyultak a legjobbnak. Matematikában ebben az évben a Paris-Saclay Egyetem szerezte meg a vezető pozíciót, érdekesség, hogy az intézmény a matematikai képzésekkel idén először szerepel a rangsorban. A teljes rangsor szakterületek szerinti bontásban böngészhető a ShanghaiRanking honlapján.

Az ELTE rendre előkelő helyen szerepel a mértékadó felsőoktatási rangsorokban, erről összefoglalónkban olvashat bővebben.