Fókuszban a család

2022.02.09.
Fókuszban a család
Egyetemünk 2021-ben is sikeresen szerepelt a "Családbarát munkahely" pályázaton: az elnyert támogatásból dolgozói gyerektábort és a családi élettel foglalkozó előadásokat szervezett. 

A Családokért Felelős Tárca Nélküli Miniszter megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő 2021-ben is nyílt pályázatot hirdetett családbarát munkahelyek kialakításának és fejlesztésének támogatására. A pályázatra többek között olyan programokat vártak, amelyek elősegítik a családi, magánéleti és munkahelyi kötelezettségek összehangolását.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem 3.000.000 forintot nyert el „Fókuszban a család" című pályázatával, amelyből az év során családbarát rendezvényeket valósított meg.

Nagy érdeklődés kísérte Vida Ágnes előadását a pénzügyi, illetve a vállalkozói tudatosságról, sokan hallgatták meg Paizs Dóra coachot is, aki arról beszélt, miként lehet harmóniát teremteni karrier és család között. Kisgyermekes ELTE-dolgozók tapasztalatmegosztó beszélgetésen vehettek részt, az őszi szünet idején pedig a Karrierközpont az ELTE TÓK Hagyományőrző Alapítvány szakembereinek támogatásával tábort szervezett az ELTE-polgárok gyermekeinek, a tábor teljes költségét a Családbarát Iroda finanszírozta.

Az Egyetem egyik fontos célja, hogy a gyermeket vállaló munkatársakat, hallgatókat segítse, és erősítse a családbarát munkahelyi, egyetemi légkört. Ezért indította útjára 2019-ben az „ELTE családbarát munkahelyért, egyetemért” programot is, amely a dolgozók mellett sok hallgatót is érint, és a legkülönfélébb szolgáltatásokat nyújtja a családosoknak. A programról honlapunkon itt tájékozódhat.

Elképzeléseihez az Egyetem nem először kap pályázati támogatást, 2018-ban első alkalommal nevezett az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kiírt "Családbarát munkahely" pályázatra, és nyert ugyancsak 3.000.000 forintos támogatást, amelyet a dolgozók gyerekeinek táboroztatására és egyéb rendezvényekre fordított.

A családokat támogató intézkedések és programok köre a járványtól függetlenül is folyamatosan bővül. Legutóbb például a szombathelyi campuson nyitottak baba-mama és játszószobát, a családbarát helyiségeket a SEK Vizuális Művészeti Tanszék hallgatóinak falképei teszik egyedivé.

A tervekben szerepel egy munkahelyi bölcsőde elindítása is.