Fókuszban a Társadalmi Innováció Menedzsmentje tematikus fórum

2023.12.13.
Fókuszban a Társadalmi Innováció Menedzsmentje tematikus fórum
A Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium keretében nyolc szakmai műhely működik, amelyek a tudáscentrum stratégiai jelentőségű szervezetei. Új sorozatunkban bemutatjuk az ún. tematikus fórumok munkáját, ez alkalommal a "Társadalmi Innováció Menedzsmentje Tematikus Fórum" kerül középpontba.

A tematikus fórumok a Társadalmi Innovációs Nemzeti Laboratórium innovációs és együttműködési potenciáljának alapját jelentik, valamint kapcsolatokat, együttműködéseket építenek a quadruple helix (akadémia, gazdaság, közszféra, civil szféra) szereplői között. A fórumokat hibrid formában rendezik meg, a TIM-hez személyesen Budapesten lehet csatlakozni. 

„A Társadalmi Innováció Menedzsmentje (TIM) fogalomrendszere magában foglalja a társadalmi innovációs folyamatok és projektek tervezését, szervezését, vezetését, ellenőrzését, hatásmérését, kutatását, valamint a teljes innovációs folyamat menedzsment keretrendszerének fejlesztését is. Ehhez kapcsolódóan a TIM tematikus fórum véleményezi a társadalmi jóllét erősítésére irányuló TINLAB-os kutatási programokat, figyelemmel kíséri, a mentorhálózat segítségével monitorozza a projekt keretében indult kísérleti fejlesztéseket. Műhelyünk lehetőséget teremt a különböző szektorokból érkező szakemberek együttműködésére, közös problémefelvetésekre, a folyamatos tudásbővítésre és a feltárt innovatív megoldások megismertetésére az érintettekkel” - foglalta össze a fórum céljait Farsang Zoltán, a fórum szakmai vezetője.

A tematikus fórumok tevékenységének eredményeként a konzorcium egy ISBN számmal ellátott tanulmánykötetben is összegyűjti a hazai és nemzetközi vonatkozású jó gyakorlatokat.

A FÓRUM EDDIGI ALKALMAI ÉS TÉMÁI

A szakmai műhely 2021 ősze óta összesen 9 találkozót szervezett, eddig közel 130 fő vett részt az alkalmakon. Néhány téma az eddigiek közül:

  • A finn oktatási rendszer mint finn társadalmi innovációs jó megoldás bemutatása
  • A KOLLABOR haza inkubációs modell 
  • A CÉDRUSNET LIMM, Lokális innovációs menedzsment modelljéről
  • Társadalmi hatásmérési tapasztalatok és példák bemutatásáról az IFKA gyakorlatában
  • Mérőeszköz és mérési gyakorlat kidolgozása Smart fejlesztések iránti fogadási készség méréséről
  • Hogyan mérjünk, hogy jól mérjünk a társadalmi Innováció kapcsán? 
  • A Smart technológiák társadalmi elfogadottságáról
  • A Smart technológiák a hátrányos helyzetű emberek szolgálatában kutatása
  • Településszonda – a települési tervezés és vezetés adatvezérelt, partnerségi megújításának szolgálatában mint társadalmi innováció
  • Itthon Zalában, Európában – Nők és fiatalok a közéletben, a helyi közösségekben program

A következő alkalmakon bemutatkoznak a TINLAB keretében futó kutatási projektek, szó lesz a kísérleti fejlesztések ötletfelhívására beérkezett projektjavaslatok kiválasztásáról, a mentorhálózat ehhez kapcsolódó feladatairól.  A többi tematikus fórumhoz hasonlóan az egyes találkozók közötti időszakban folyamatosan keressük az együttműködési lehetőségeket, azokat a társadalmi innovációkat, amelyeket bemutathatunk a fórumunk tagjainak, és a kapcsolódási pontokat az egyetemek kutatási tevékenységéhez.

KAPCSOLAT, CSATLAKOZÁSI LEHETŐSÉGEK

A TIM tematikus fórum célcsoportját elsősorban civil szervezetek, társadalmi szervezetek/szövetségek és különböző intézmények, egyetemek, önkormányzatok, közigazgatási szervezetek, valamint a társadalmi vállalkozók jelentik. A fórum nyitott további szereplők bevonására, a csatlakozási szándékot a fórum vezetőjénél szükséges jelezni vagy tinlab@harfaalapitvany.hu e-mail címen. A Fórum szakmai vezetője Farsang Zoltán (e-mail: fazo@t-online.hu).

A TINLAB további tematikus fórumairól bővebben ITT

IN ENGLISH

The Management of Social Innovation thematic forum monitors the planning, organization, management, control, impact measurement, research of social innovation processes and projects, as well as the development of the management framework of the entire innovation process. The forum creates an opportunity for professionals from different sectors to collaborate, to share their problem-solving thinking, to continuously expand their knowledge and to introduce innovative solutions that have been discovered.