Gazdaságtudományi Kar alakul az ELTE-n

2021.05.31.
Gazdaságtudományi Kar alakul az ELTE-n
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Szenátusa 2021. május 31-i ülésén támogatta, hogy a 2017-ben létrejött Gazdálkodástudományi Intézet 2021. augusztus 1-től karrá alakuljon.

A hazai felsőoktatás példa nélküli sikertörténetét írta az ELTE a gazdaságtudományi terület kiépítésével, fejlesztésével. Az ELTE Szenátusa és 8 jelenlegi kara egyhangú határozattal Gazdaságtudományi Karrá (GTK) alakította a korábbi Gazdálkodástudományi Intézetet (GTI), az egyetem 386 éves történelmének legújabb jelentős fejlesztéseként.

Öt éve az ELTE hallgatóinak még csak mintegy 1%-a tanult a gazdaságtudományi területen, ez az arány ma már 15%. Rövid idő alatt a hazai közgazdászképzés egyik elsőszámú szakmai műhelye épült ki. Megalakult a Gazdálkodás- és Szervezéstudományi Doktori Iskola, és a két nagy hazai szakegyetemet is megelőzve ma már a GTI-n tanul a legtöbb gazdasági mesterképzési hallgató. Alapszakos hallgatóinak kiválósági mutatói szakterülettől függetlenül is a hazai élbolyhoz tartoznak.

Mivel már az elődszervezet GTI-t is a hazai egyetemi karok mezőnyében tartották nyilván, az a különös helyzet állt elő, hogy a most hivatalosan megalakult kar

rögtön az ország 150 kara közül a tíz legnagyobb közé tartozik,

egyben a legnagyobb mesterképzési központ is az országban.

Bár 1920-ban az ELTE jogelődjén jött létre az első magyarországi közgazdaságtudományi kar, a képzés 1934-ben az első magyarországi egyetemi integráció keretében a Műegyetemre került, majd 1948-ban önállósodott. Most négy év alatt sikerült újra felépíteni a közgazdasági képzést az ELTE-n: a Szenátus 2017. május 29-i ülésén fogadta el az egyetem gazdaságtudományi oktatási-kutatási fejlesztési tervét, majd megalapította a rektor alá tartozó, kari önállóságú Gazdálkodástudományi Intézetet.