„Ha látszunk és hallatszunk, akkor kezdhetjük!”

2023.06.07.
„Ha látszunk és hallatszunk, akkor kezdhetjük!”
Milyen a tökéletes pitch? Mire érdemes odafigyelni, és miért lehet néha hibákat is elkövetni? A Hungarian Startup University Program interaktív ELTE-s záróeseményén praktikus tanácsokkal és pitchfejlesztő workshoppal várták a résztvevőket.

A Hungarian Startup University Program (HSUP) első félévét közel 180 ELTE-s hallgató fejezte be, a tavaszi szemeszterben a legjobb tíz ötlet továbbfejlesztésén csapatokban dolgoztak a hallgatók. A második félévben közel 90 hallgató zárta a félévet pozitív osztályzattal. Az év záróeseményére az ELTE HSUP csapata hasznos pitchpróbát szervezett, és a központi Introduction Day-re készítette fel a résztvevőket. 

A megjelenteket az egyetemvezetés nevében Darázs Lénárd köszöntötte. Az általános rektorhelyettes kiemelte: a modern tudományegyetemeknek nemcsak kiváló oktatást kell biztosítaniuk, hanem olyan környezetet is, ahol a hallgatói innovációknak, a vállalkozói szemléletnek kiemelt szerepe van. Az egyetem ezirányú törekvéseihez – így a Innovatív Hallgatói Ötletpályázathoz, a Bölcsész Ideathonhoz, az Informatikai Kar és a Savaria Egyetemi Központ programjaihoz – jól illeszkedik a HSUP szemléletmódja és tudásanyaga.

„A pitch tulajdonképpen személyes történetmesélés” – hangsúlyozta Tarcsi Ádám. Az ELTE Informatikai Kar innovációs szakértője gyakorlati példákon keresztül mutatta be, mitől lesz igazán egyedi egy pitch. A jó előadó figyelembe veszi a közönség igényeit, ismeri és érti a saját termékét, piacát és versenytársait, hitelesen, pontosan, sallangmentesen beszél, és nem fél bevallani azt sem, ha valamit éppen nem tud.

Vasvári Csaba, az ELTE Innovációs Központ kulturális innovációs menedzsere arra hívta fel a figyelmet, hogy a pitchet mindig érdemes előadói gesztusként, színházi közlésként elképzelni, ahol az olyan egyszerűnek tűnő dolgoknak is fontos szerepe van, minthogy éppen hol állunk a színpadon, jól lát-e, hall-e minket a közönség. A jó pitchelő figyel a ritmusra, és három kérdésre válaszol az előadásában: mit, miért és hogyan csinál.

A módszertani előadásokat követően Pap Henrik innovációs tréner és csapata személyes felkészítéssel várta a csapatokat. A pitchre vállalkozók a facilitátorokkal közösen dolgoztak saját, három-háromperces prezentációjukon. A résztvevők értékes tanácsokkal gazdagodtak, segítséget kaptak a pitchen szereplő probléma bemutatásához, a megoldás és az üzleti modell megnyerő tálalásához.

Az eseményt jó hangulatú pitchpróba zárta, amelyen három csapat mutatkozott be a szakmai zsűri előtt. A csapatok három percet kaptak prezentációjuk megtartására, majd további hét percben a zsűri kérdéseire válaszoltak. A közönség a Mentimeter alkalmazáson keresztül értékelte a produkciókat, a zsűri részéről Szöllősi Szilvia, az Egyetemi Stratégiai Iroda vezetője, a HSUP ELTE-s intézményi koordinátora, a rendezvény házigazdája adott fontos visszajelzéseket a csapatoknak.

A Hungarian Startup University Introduction Day eseményét június 15-én (16:00) online rendezik meg, az ELTE pitchpróbája fontos mérföldkő volt a csapatok felkészítésében.  

ELTE Hallgatói Innovációs és Startup Nap (2023. június 5.)

ELTE Hallgatói Innovációs és Startup Nap (2023. június 5.)

0

/

0

0

/

0