Hét éve a Times Higher Education nemzetközi rangsorában

2022.10.12.
Hét éve a Times Higher Education nemzetközi rangsorában
Az ELTE idén ismét a 601–800-as kategóriában végzett a THE World University Rankings 2023-as értékelésében, ezzel továbbra is a második legjobb magyar felsőoktatási intézmények számít.

A Times Higher Education nyilvánosságra hozta a 2023-as egyetemi világranglistáját, amelynek összeállítása során a szervezet 104 ország több mint 1700 intézményét vette górcső alá. Az értékelés idén is 13 indikátor alapján vizsgálta az oktatás és kutatás minőségét, a tudástranszfert, a nemzetköziséget és az iparági bevételeket az egyetemeken. A módszertanról ezen az oldalon olvashat részletesen angol nyelven.

Magyarországról összesen 11 intézmény került a legjobbak közé, az Eötvös Loránd Tudományegyetem a hazai mezőnyben a Semmelweis Egyetem (201–250.) után a második helyen áll. Az ELTE hetedik éve őrzi pozícióját THE-rangsor 601–800-as kategóriájában, így idén olyan intézményekkel került egy csoportva, mint például az Åbo Akademi University, a University of Granada, a University of Graz, a Jagiellonian University, Norwegian University of Life Sciences vagy NOVA University of Lisbon.

Hazánkból a Debreceni Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem az 1001–1200-as kategóriába, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Corvinus, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, illetve a Pannon Egyetem az 1201–1500-as kategóriába került, a sort a Miskolci Egyetem zárja az 1500+ jelzésű kategóriában. A Soproni Egyetem és Széchenyi István Egyetem bár szolgáltatott adatokat a felméréshez, nem került be a világ 1500 legjobb intézménye közé.

A világranglista első három helyét egyébként sorrendben Oxford, a Harvard és a Cambride-i Egyetem szerezte meg. A top10-be Nagy-Britanniából még az Imperial College Londonnak sikerült bekerülnie, így a az első tíz helyen három brit és hét amerikai egyetem osztozik. Az európai kontinensről a svájci ETH Zurich érte el a legjobb eredményt (11), míg a pekingi Csinghua Egyetem az 17. lett.

Az Egyesült Államok továbbra is a felsőoktatási piac domináns szereplőjének számít, azonban a kínai egyetemek például a publikációk idézettségét tekintve egyre inkább felzárkóznak az angolszász intézményekhez – áll a THE közleményében. Ez annak köszönhető, hogy a kínai kormány két évtizede jelentős forrásokat allokál a K+F+I területekre. A THE értékelése ugyanakkor kiemeli, hogy az ázsiai ország az egyetemek nemzetközi beágyazottsága terén viszont visszaesést mutat.

A THE WUR 2023-as eredményei értékelési szempontok, oktatott tárgyak, illetve országok és régiók szerinti bontásban böngészhetők a szervezet honlapján. Az ELTE a hazai és nemzetközi értékelésekben rendre a legmagasabbra rangsorolt egyetemek közt szerepel, erről az alábbi összefoglalóban olvashat részletesen.