Hivatalosan is megnyílt az EFOTT

2018.07.11.
Hivatalosan is megnyílt az EFOTT
Az oktatási államtitkár, az ELTE kancellárja és Velence város polgármestere jelenlétében nyitották meg hivatalosan július 11-én délután az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozóját. Az ELTE társszervezőként civil sátorral, színpaddal és a MűvELTEtő közösségi térrel várja a fesztiválózókat  július 15-ig a Velencei-tó partján.

Bódis József, az EMMI oktatásért felelős államtitkára megnyitó beszédében előrebocsátotta: túl a vizsgákon egy kis lazítás senkinek sem árt, és ezt hamarosan a gólyatáborokban folytathatják a felvételt nyert fiatalok. Az államtitkár amellett, hogy minden résztvevőnek jó szórakozást kívánt, arra is kitért, hogy az egyetemisták alkotják azt a csoportot, amelynek köszönhetően az ország fejlődni tud: a fiatalok kreativitása, tudása, hivatástudata elengedhetetlen a társadalmi előrehaladáshoz.

A szervezők munkáját megköszönve külön kiemelte az ELTE látványos és színvonalas kitelepülését Gulyás Tibor, a HÖOK leköszönő elnöke, aki arról is szólt, hogy az elmúlt négy évben másfélszeresére nőtt a fesztivál területe, míg a programok költségvetése megduplázódott, illetve már az előzetes jegyeladások is szép fesztivállétszám-növekedést mutatnak. Elmondta még, hogy a szervezők folyamatosan fejlesztik a rendezvényt, így idén például a megnyitón és négy koncerten is jeltolmács működik közre. A további cél, hogy az EFOTT legyen a legszerethetőbb hazai fesztivál.

A házigazda egyetem nevében az ELTE kancellárja, Scheuer Gyula üdvözölte a jelenlévőket. Köszöntőjében hangsúlyozta az egyetemek hallgatócentrikusságának fontosságát, és reményét fejezte ki, hogy az EFOTT-on szórakozó fiatalok közül sokan kezdik majd meg tanulmányaikat az Eötvös Loránd Tudományegyetemen.

L. Simon László országgyűlési képviselő Velence turisztikai jelentőségéről, a növekvő vendégéjszakák számáról, a tópart megújítását lehetővé tevő EU-s beruházásról is említést tett, és hangsúlyozta, hogy mindkét fél megelégedésére Velence és az EFOTT neve mára összeforrt, a város igazi fesztiválbrand lett.

A politikushoz csatlakozva Koszti András, a település polgármestere igazi „win-win” helyzetnek nevezte az együttműködést, amelynek nyertesei nemcsak a fesztivál és a város, hanem az egyetemisták is.

Az ünnepélyes megnyitó zárásaként Maszlavér Gábor fesztiváligazgató a rendezvény újításait vette számba. Részletezte a fesztivál családbarát szemléletét, melynek részeként például szakképzett gyermekfelügyelők vigyáznak a kicsikre, de kézműves és egyéb gyerekprogramokkal, kedvezményes családi belépőkkel is gondoskodnak  arról, hogy a gyermekeseknek se kelljen lemondaniuk a fesztiválozásáról. Az igazgató bemutatta az EFOTT-on debüláló, készpénzmentes fizetésre használható szilikonos karkötőt is, és szólt az egyetemisták által kifejlesztett, a tájékozódást és az átlátható programtervezést segítő innovatív applikációról.

A megnyitót követő helyszínbejáráson a fesztivál színpadjainak és sporttereinek bemutatása mellett a szervezők külön felhívták a figyelmet az ELTE látványos és már a -1. napon a résztvevők kedvencévé vált művELTE-tő nevű szórakozóhelyére. 

A Velencei-tó partján több mint száz hazai együttes és számos világsztár várja a fesztiválózókat egészen július 15-ig.

Bővebb információ EFOTT-os aloldalunkon