Hogyan készítsünk videóleckéket?

Tóth-Mózer Szilvia | 2020.03.30.
Hogyan készítsünk videóleckéket?

Mi a videólecke?

A videóleckék jó szolgálatot tesznek, ha a témában már rendelkezésünkre áll olyan anyag –vagy esetleg magunk készítettünk ilyet – , amiket jó összefoglalónak találunk szemléletessége, tömörsége, struktúrája miatt. Ha egy különösen nehéz vagy több ismétlést igénylő anyagrésszel van dolgunk, jó lehet videóleckékben feldolgozni, de adódhatnak olyan helyzetek is, amikor oktatóként akadályoztatva vagyunk abban, hogy megtartsuk előadásunkat vagy gyakorlatunkat. De mit is jelent a videólecke? Arról, hogy miképpen lehet képernyővideó segítségével oktatóvideót készíteni és vágni, ebben a cikkben, illetve a benne található videónkban tájékozódhat. Ez lépésről lépésre ismerteti a teendőket, gyorsított felvételen az egész munkamenet megtekinthető. A videólecke ezen túlmutatóan a videó online interaktív feldolgozását jelenti. Vannak olyan szolgáltatások, amelyek lehetővé teszik, hogy felhasználók egy csoportjának, a hallgatóinknak videókat tegyünk közzé megtekintési határidővel, beépített feladatokkal. A Playposit segítségével nem csak azt követhetjük nyomon, hogy a csoportból kik és hányan tekintettek meg egy feladott videót, hanem a videót megtűzdelhetjük kvízkérdésekkel, szavazásokkal, nyílt végű kérdésekkel, megállítópontokkal, megfigyelési szempontokkal.

A beállításoktól függően a videóban nem lehet előretekerni, hogy a hallgatóknak a videót teljes hosszában meg kelljen tekinteni. A gyorsított lejátszás segíthet a türelmetlen hallgatóknak, viszont interaktív ponttól interaktív pontig nem mulaszthatnak el semmit a videóból. A hallgatók jegyzeteket és kérdéseket is írhatnak a videó egyes pontjain, így jelezhetik az oktató felé, ha nem értenek valamit vagy hozzáfűznivalójuk van. A videólecke tulajdonosa, az oktató kimutatásokat tud kérni arról, hogy hogy sikerült a felhasználóknak megtekinteni a videót, milyen véleményük volt, illetve milyen eredményeket értek el, ugyanis a zárt végű kérdésekre adott válaszaikat pontozni is lehet. A videót egy adott határidőig, de nem egyszerre kell feldolgozni a hallgatóknak.

Kérdéstípusok funkció szerint

A videóban a lejátszás során megjelenő kérdések lehetnek egyszerű információvisszakereső kérdések, amelyek egy elhangzott információra vonatkoznak, rögtön az információ elhangzása után vagy valamelyest késleltetett módon. A kérdések vonatkozhatnak azonban előzetes tudásra is. Olyan esetben, amikor például a videó már feltételez ismereteket a témában, nagyon hasznos lehet egy-egy ilyen megállítópont, hogy ellenőrizzük, rendelkeznek-e a hallgatók ezzel a szükséges előzetes tudással. A megértést ellenőrző kérdések nem szó szerint kérdeznek rá valamely információra, megválaszolásukhoz gondolkodás, problémamegoldás szükséges. A véleményre vonatkozó kérdéseket vagy a szavazásokat természetesen nem lehet differenciáltan, választól függően különböző pontértékkel értékelni.

Módszertani korlátok

Az alkalmazás sok funkciója támogatja a videóleckék hatékonyságát, azt a célt, hogy a hallgatók valóban megtekintsék a feladott videókat, azonban a korlátaival is érdemes tisztában lenni. Természetesen videóleckék esetében is el tudják egymásnak küldeni a jó megoldásokat a hallgatók, így különösebb odafigyelés nélkül is helyesen tudják megválaszolni az oktató által feltett kérdéseket. Másrészről a figyelmes megtekintést a kérdéseknek, a videóhoz kapcsolódó feladatoknak kell garantálni. Ha ezekből egy hosszú videó esetében csak kevés van, akkor két interaktív pont között a hallgatók egyszerűen csak hagyják futni a videót anélkül, hogy néznék/hallgatnák azt vagy rendesen odafigyelnének rá.

Technikai korlátok

Mint oly sok webes alkalmazás, a Playposit is beépített korlátokat, hogy az ingyenes verzióval elégedetlen felhasználók előfizetést vásároljanak. Egy videóleckét (bulb) maximum 100 felhasználó dolgozhat fel havonta. Érdemes korlátozni a beállításoknál a próbálkozások számát csoportmérettől és szándéktól függően. Ha a pontszerzést csak egyszer lehet megkísérelni, akkor 100 próbálkozás akár 100 tanulót is jelenthet. Ez ennél kisebb létszámú csoportoknál végső soron nem jelent problémát. Ha 45 tanulónk van, és szeretnénk egy második, javítási lehetőséget biztosítani, ilyen létszám mellett 2 próbálkozást engedélyezhetünk minden lehetséges kitöltőnek. Ingyenes verzióban nem tölthetünk fel saját videót közvetlenül, de ha a YouTube-on közzétesszük a videónkat, akár csak nem listázott módon, máris videóleckét fabrikálhatunk belőle a Playposit segítségével.

Mennyiben tud többet, mint ha megadjuk a videó linkjét a hallgatóknak és kapnak egy külön online tesztet hozzá?

Azt, hogy egy felhasználó megtekintette-e a videót is, vagy csak a tesztet töltötte ki, nem tudjuk megállapítani, a kérdésekre megpróbálhatnak a hallgatók próba-szerencse alapon vagy előzetes ismereteikre támaszkodva válaszolni. A videóban felbukkanó kérdések, megállítópontok időzítése szintén bírhat jelentőséggel. Ugyanakkor a Canvasban vagy Moodle-ben a feladatért kiosztott pontokat nekünk kell bevezetni a naplóba, ha ott is szeretnénk szerepeltetni az értékelésben. Hogyan működik a Playposit? Megadjuk a videó URL címét, ezzel "behúzzuk" a videót, kijelöljük az időkódokat, és a megfelelő pontokon elhelyezzük az interaktív megállítópontokat. A beállításokat is át kell futnunk, például hogy engedünk-e visszatekerni a videóban, ha már megjelent a kérdés vagy hogy milyen körben tesszük hozzáférhetővé a videóleckét (érdemes a limitált lehetőségeket figyelembe véve a csoportra/osztályra korlátozni). Ezután kijelölhetünk egy-egy csoportot, akinek a videóleckét feladjuk (Assign), és kijelöljük a határidőt is. A videólecke elküldhető linken is, vagy közvetlenül a csoporttagokkal megosztható. Ez utóbbihoz a felhasználóknak már regisztrált tagoknak kell lenni az oldalon, legkönnyebben a Classes/Learners (Osztályok/Tanulók) menüpont alól vehetők fel. Az Upload egy Excel-fájl segítségével a tömeges felhasználói-fiókkezelést is lehetővé teszi. Google Classroom-mal is szinkronizálható.