Hogyan legyünk jó digitális tanárok?

2020.03.19.
Hogyan legyünk jó digitális tanárok?
Az ideiglenes új oktatási formára való átállás megkönnyítése érdekében az ELTE Társadalomtudományi Kar három oktatófilmet tett közzé, amelyek a távoktatás támogatásának általános megoldásait mutatják be két Microsoft-alkalmazás segítségével.

Az MS Teams az ELTE által elsődlegesen támogatott közösségi kommunikációs alkalmazás, melynek segítségével az oktatók a távoktatási rendszerben tanórákat tarthatnak. Ez a webes környezetű óramegtartási lehetőség valós idejű, az alkalmazáson keresztül a videóanyagok online közvetítése történik, a videóanyagok nem töltődnek le a hallgatók eszközeire.

A szerverek és a webes környezet terheltsége, valamint az oktatók és a tanárok változó időbeosztása miatt azonban ajánlott, hogy a valós idejű órák mellett az LMS (Coospace, Canvas, Moodle) rendszerek használatával, az oktatási anyagok megosztásával is biztosítsuk a távoktatást. Videóanyagok megosztásához az MS Stream alkalmazás használható. Az LMS rendszerekbe feltöltött videófájlokat a felhasználók letölthetik saját eszközükre, és akkor tekintik meg, amikor az számukra megfelelő.

Az ELTE Társadalomtudományi Kar által közzétett három oktatófilm ezen alkalmazások használatához nyújt segítséget.

Az általános tájékoztatást nyújtó első videóban a videófájlok rögzítésével kapcsolatban hangzanak el közérthető, látványos példákkal alátámasztott ajánlások. Szó esik a két alkalmazás alapfunkcióiról, előnyeiről és hátrányairól, a csoportalakítás és -kezelés módjáról, beállításáról a Neptunban. Tippeket kapunk arra is, hogyan tehetjük minél befogadhatóbbá, élőbbé és élvezhetőbbé az előadásokat.

Az MS Stream és az MS Teams használatával foglalkozó másik két videóelőadás az alkalmazások működését mutatja be lépésről lépésre, kitérve a nehézségekre, esetlegesen felmerülő problémákra is.

Az oktatófilmek nagymértékben megkönnyítik e korábban kevéssé alkalmazott közösségi kommunikációs formák megismerését és használatát a március 23-án elinduló távoktatásban. 

További információk a távolléti oktatással kapcsolatban itt olvashatók.