HSUP Programhét

HSUP Programhét
05/07 - 05/09

2024. május 07. - 2024. május 09.

több helyszínen

05/07 - 05/09

2024. május 07. - 2024. május 09.

több helyszínen


A Hungarian Startup University Program keretében kerekasztal-beszélgetések és interaktív előadások várják a startupok világa iránt érdeklődő hallgatókat. 

A HSUP Magyarország első felsőoktatási szintű startup kurzusa. A komplex edukációs program célja a hazai egyetemisták megismertetése az innováció világával, a modern vállalkozói ismeretekkel és különösen a startupok működésével. A HSUP negyedik évadában minden eddiginél több ELTE-s hallgató vesz részt: a májusi rendezvényeken a program jelenlegi és jövőbeli résztvevőit egyaránt várják a szervezők a Trefort-napokon.

A győzelem képlete: jó csapat = sikeres startup? (kerekasztal-beszélgetés)

Időpont: 2024. május 7. 13:00 - 14:00
Helyszín: ELTE BTK (1088 Budapest, Múzeum krt. 4/A)

Mit vizsgálnak a befektetők, amikor startupokba fektetnek? Mi a legfontosabb az alapítóknak, amikor társat keresnek ötletük megvalósításához? Mi tesz különbséget startup és startup között? Minden sikeres startup egy jó csapattal kezdődik, nem csoda, hogy a megfelelő karakterek megtalálása talán a legnehezebb feladat, amivel egy indulóban lévő vállalkozás szembenéz. Egy jó csapat tagjai eltérő kreatív energiákkal, látásmóddal rendelkeznek, ami jelentősen elősegítheti az innovatív ötletek születését, emellett különböző készségek és tapasztalatok birtokában ugyanahhoz a kihíváshoz több irányból közelítenek, így hamar megtalálják a probléma megoldását. A jó csapat kulcsa tehát a sokszínűségben rejlő erő. 

S hogy miért az ELTE az egyik legjobb hely ahhoz, hogy valóra váltsuk ötleteinket és vállalkozást indítsunk? A válasz egyértelmű: az ország legjobb egyetemének 10 karján a legtehetségesebb emberekkel és legváltozatosabb személyiségekkel találkozhatunk nap mint nap, akik, ha jó helyen és időben egymásra találnak, a határ a csillagos ég. A ELTE erősségében, az interdiszciplinaritásban – azaz a tudományok közötti alkotó együttműködésben – hatalmas potenciál rejtőzik, amelynek kihasználásában – több másik egyetemi program mellett – fontos tényező a Hungarian Startup University Program. A HSUP segít találkozni és elindulni, a többi már a hallgatók dolga!

Résztvevők: 

 • Badinszky Bence vállalkozó, startupper (Payee)
 • Bóna Judit, az ELTE BTK tudományos és innovációs ügyekerét felelős dékánhelyettese
 • Horváth Balázs startup ökoszisztéma szervező (Startup Grind Budapest)
 • Zsigó Miklós startupper, befektető (Oktogon Ventures)
 • Moderátor: Badinszky Áron, egykori HSUPper

Korai fázisú, innovatív vállalkozások finanszírozása (interaktív előadás "Az üzleti élet aktuális kérdései" sorozatban)

Időpont: 2024. május 8. 16:30-18:00
Helyszín: ELTE GTK (1088 Budapest, Rákóczi út 15., P101 terem ) Helyszínváltozás! A nagy érdeklődésre való tekintettel az előadást a P201-es teremben tartják. 
Regisztráció: hsup@elte.hu 

Parragh Péter közgazdász (Oktogon Ventures, Principal) előadásában elmondja, mi a különbség a kkv és a startup között, mi okozza a startupok kezdeti finanszírozási igényeit és milyen megoldások kínálkoznak erre (bootstrap, grants, FFF, inkubátorok/accelerátorok, üzleti angyalok, venture capitalok (VC). Szó esik a kockázati tőkebefektetés (Venture Capital, VC) formáiról is. Kiderül, hogy kinek való a VC finanszírozás, hogyan kerülnek rá a válallkozók egy kockázati tőkebefektető radarjára, hogyan néz ki a VC és a vállalkozók közötti ismerkedési folyamat, hogyan születik döntés a finanszírozásról. Az előadás áttekinti a befektetési és átvilágítási folyamatot, a leggyakoribb befektetési formákat (equity, convertible loan, SAFE) és befektetői többletjogokat, valamint az exit formáit (PE, acquisition, IPO, osztalék termelés, végelszámolás) is. A résztvevők hasznos információkat kapnak arról is, miként kezeljék tudatosan az online lábnyomukat. Az előadást követően a startupperek saját problémáikra is választ kaphatnak. 

Parragh Péter vezetés és szervezés mesterszakon végzett, majd a McKinsey-nél dolgozott mint stratégiai tanácsadó. 2019-ben, az alapítás évében csatlakozott az Oktogon VC-hez. Az Oktogon Közép-Európa szerte 21 innovatív, korai fázisú tech cégbe fektetett be, amelyek azóta több mint €200 millió többletforrást vontak be.

A következő tantárgyakon Moodle-ben is felvehető az előadás: 
- Számvitel II. GTI24AN206HU, itt a négyből két előadáskurzuson: SZV2-MEX és SZV2-MEY
- Az üzleti élet nyelve GTI24AN903HU

Miért buknak el a startupok? (interaktív előadások és beszélgetés)

Időpont: 2024. május 9. 12:30-14:30
Helyszín: ELTE PPK (1077 Budapest, Kazinczy utca 23-27., 309-es terem)
Regisztráció: hsup@elte.hu

 • Ismerd meg a Hungarian Startup University Programot!
  Szöllősi Szilvia, a HSUP intézményi programkoordinátora bemutatja a programot, amely 2024 őszétől várja az új csatlakozók jelentkezését is. 
 • Miért bukik el a startupok 90%-a? Egy kompetencia alapú megközelítés 
  Szathmári Edit
  (ELTE PPK Szervezet- és Vezetéspszichológia Tanszék) az ELTE PPK startupok bukásában szerepet játszó, csapattal kapcsolatos tényezőkre vonatkozó kutatási eredményeit ismerteti meg a résztvevőkkel interaktív formában. Az alkalom során a résztvevőknek lehetősége lesz az együttgondolkodásra, a saját csapatuk kompetenciáira való rápillantásra is.
 • Kávé, frissítők, harapnivalók
 • Miért sikeres a maradék 10%?
  A kötetlen beszélgetést Nádasdy Zoltán, a PPK Kognitív Pszichológiai Tanszék habilitált egyetemi docense moderálja. Beszélgetőpartnere Zsirai Viktória, aki a 2022/2023-as év HSUP döntőjébe jutott „Tudatosan jó” vállalkozás ötletgazdája. A PPK doktorandusz hallgatójának társadalmi vállalkozásokat célzó projektje tavaly megnyerte a Social Impact Award fődíját is.

A sorozat létrejöttét a Hungarian Startup University Program teszi lehetővé.