Hudecz Ferenc a Konfuciusz Intézetek konferenciáján

2016.09.02.
Hudecz Ferenc a Konfuciusz Intézetek konferenciáján
Hudecz Ferenc professzor, az ELTE előző rektora a Hanban (Kínai Nyelvoktatási Tanács) igazgatója, Xu Lin államminiszter meghívására 2016. július 29. és augusztus 1. között Ürümqiben vett részt a Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának hatodik kerekasztal-konferenciáján. Hudecz Ferenc 2007 és 2009 között az első Igazgatótanács alapító tagja, 2009 és 2011 között főtanácsadója volt, 2011 novembere óta a tanács tiszteletbeli tagja.

A Konfuciusz Intézetek Igazgatótanácsának 2011-től évente – immár hatodik alkalommal – megrendezett kerekasztal-konferenciáját Xuekelaiti Zhakeer, a Xinjiang–Ujgur Autonóm Terület kormányzója köszöntötte. A résztvevők meghallgatták Xu Lin államminiszter tájékoztatóját, megvitatták a Hanban 13. ötéves periódusára (2016–2020) kidolgozott akcióterv-javaslatát, amely meghatározza a hálózat irányitásának fő prioritásait.

Az öt kontinens tizenegy országából érkezett 23 résztvevő elemezte a gyorsan fejlődő intézethálózat működésével kapcsolatos tapasztalatokat és a hálózat kapcsolódási lehetőségeit az új „Selyemút-projekthez” (Belt and Road Initiative). A meghívottak felhívták a figyelmet a minőségi működés kiemelt fontosságára, a kulturális programok kölcsönös jellegére és a partneregyetemekkel való stratégiai együttgondolkodásra. A konferencia résztvevői meglátogatták a kínai Selyemút fontos állomásait (Jiaohe város romjait a Yearnaize völgyben, a Karez-vízrendszert, valamint a Selyemút északi részén elhelyezkedő, a Tianshan részét képező Flaming-hegyet).

A konferenciára az északnyugat-kínai 3,3 millió lakosú, soknemzetiségű Ürömqi városában, a Xinjiang–Ujgur Autonóm Terület fővárosában került sor. A város a Tang-dinasztia idejében (618-907) a Selyemút fontos állomása volt, a Csing-dinasztia (1644–1912) idejében fejlődött jelentős gazdasági és kulturális központtá. Az új „Selyemút-projekt” részeként 2014 decemberében adták át a Lancsou–Ürümcsi nagysebességű kétvágányú villamosított, 1776 km hosszú vasútvonalat. A projekt célja, hogy vonattal Európába 48 óra alatt el lehessen jutni.

Egyetemünk idén tíz éves Konfuciusz Intézetét – amely az első volt hazánkban – az ELTE és a Pekingi Idegen Nyelvi Egyetem (Beijing Foreign Studies University, BFSU) 2006-ban hozta létre Hamar Imre egyetemi tanár vezetésével. Az ELTE-n 2014 őszén nyitották meg a Konfuciusz Intézetek Közép- és Kelet-európai Regionális Oktatási Központját, Egyetemünk Konfuciusz Intézete  2015-ben „Modell Intézet” minősítést kapott.