HVG: továbbra is az ELTE a legjobb magyar egyetem

2023.11.28.
HVG: továbbra is az ELTE a legjobb magyar egyetem
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem az összesített rangsor mellett öt képzési területen is első helyet szerzett a HVG 2024-es felsőoktatási rangsorában, míg a karok összesített listáján az ELTE TTK az első, a BTK a második legjobb felsőoktatási képzőhely Magyarországon.

A HVG 2024-es felsőoktatási rangsora szerint továbbra is az ELTE a legjobb egyetem Magyarországon. A felsőoktatási intézmények összesített eredményei alapján a második helyen a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a harmadikon a Debreceni Egyetem áll.

Az abszolút rangsorban az elsőhelyes jelentkezések száma, a felvettek pontátlaga, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek aránya és a középiskolai versenyeken elért helyezések száma alapján mért hallgatói kiválóságban szintén az ELTE végzett az első helyen, a második a BME, a harmadik a Budapesti Corvinus Egyetem lett. Az ELTE-re a 2023-as általános felvételi eljárásban 10646-an jelentkeztek első helyen, a felvettek pontátlaga 424, a nyelvvizsgával rendelkező felvettek aránya 89,56% volt, a frissen felvettek közül 281-en értek el dobogós helyezést középiskolai tanulmányi versenyeken.

Az egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra jutó hallgatók aránya, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma és aránya, illetve az MTA-címmel rendelkező oktatók aránya alapján mért oktatói kiválóságban az Eötvös Loránd Tudományegyetem az Szegedi Tudományegyetem és a Debreceni Egyetem után idén is a harmadik helyen áll. Ennek egyik oka, hogy a mérés egyik fontos indikátora a hallgatók és a minősített oktatók számának aránya, és az ELTE a 2023-as felvételi eljárásban ismét rekordszámú (12.225) hallgatót vett fel különböző képzéseire. Az ELTE-n egy tudományos fokozattal rendelkező oktatóra 18 hallgató jut, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma 1237, arányuk az összes oktatóhoz viszonyítva 83,81%, míg MTA-doktori fokozattal az oktatók 8,98%-a, vagyis 71 fő rendelkezik.

Egyetemi karok országos rangsora

A 2024-es rangsorban külön listán értékelik az ország legjobb egyetemi karait is, amelyben az ELTE Természettudományi Kar végzett az első helyen, nagyrészt az MTA doktori címmel rendelkező oktatók magas számának köszönhetően. A második helyen az ELTE Bölcsészettudományi Kar áll, holtversenyben a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Karával.

Bár a hallgatói kiválóság alapján összeált kari rangsorban a Budapesti Corvinus Egyetem végzett az élen, a lista következő négy helyét mind ELTE-s karok szerezték meg, a Corvinust sorrendben az ELTE GTK, az ELTE IK, az ELTE ÁJK és az ELTE BTK követi a listán. Az ország karai közül az oktatói kiválóság szempontjai szerint is az ELTE TTK áll az élen.

Képzési területek országos rangsora

A HVG minden évben külön értékelést készít a nagyobb képzési területekről is a hallgatói kiválóság alapján, itt a 14 terület közül az ELTE tízben (bölcsészeti, gazdasági, informatikai, jogi, műszaki, művészetközvetítési, társadalomtudományi, természettudományi, valamint a pedagógus- és a sportképzések) kapott helyet a rangsorban.

Egyetemünk öt területen (bölcsészet, informatika, jog, pedagógusképzés, természettudományok) a legjobb felsőoktatási képzőhely lett Magyarországon.

Bölcsészettudományokban az abszolút első helyet az ELTE Pedagógiai és Pszichológiai Kar szerezte meg, a második az ELTE BTK lett. A gazdasági képzések területén az ELTE GTK a Corvinus után a második helyen áll, informatikában az ELTE IK került a lista élére. A jogi képzési területen az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar idén is megőrizte vezető pozícióját. A művészetközvetítés területén az ELTE BTK a METU-ART és az EKKE-BMK után bronzérmes lett.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem különösen jó eredményeket ért el a pedagógusképzés területén, ahol az első helyen az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Kar, a másodikon az ELTE Tanárképző Központ áll, de a negyedik (ELTE Tanító- és Óvóképző Kar) illetve kilencedik (ELTE Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ) helyet is egyetemünk szerezte meg.

A sporttudományi területen a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem (MTSE) után a dinamikusan fejlődő szombathelyi sporttudományi képzéseinek köszönhetően az ELTE PPK szerezte meg az ezüstérmet. Társadalomtudományokban a Corvinus után az ELTE Társadalomtudományi Kar szerepel a második helyen, természettudományokban az ELTE Természettudományi Kar tavalyi kiváló eredményét megismételve újra az első helyen végzett.

Az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért eredményeiről ebben az összefoglalóban olvashat bővebben.

Forrás: HVG Diploma 2024