Idén az ELTE BTK oktatója kapta a Kempelen Farkas emlékérmet

2019.06.27.
Idén az ELTE BTK oktatója kapta a Kempelen Farkas emlékérmet
Bóna Judit, a Fonetika Tanszék docense a Bárczin vette át a Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság díját.

A Magyar Fonetikai, Foniátriai és Logopédiai Társaság (MFFLT) 1964-ben alakult a Magyar Fül-, orr-, gégeorvosok Egyesületének (akkori nevén: a Fül-orr-gége Szakcsoportnak) szekciójaként, 1966-ban vált önálló társasággá. Az alakuló elnökség tagjai között volt Bárczi Gusztáv orvos-gyógypedagógus, az ELTE Gyógypedagógiai Karának névadója is. A szervezet jelenleg több mint 400 tagot számlál és az évek során 21 nemzetközileg is elismert külföldi tudóst választott tiszteletbeli tagjává, akik Magyarországgal is jó kapcsolatot ápolnak.

Az MFFLT célja a magyar fonetika (tárgya a beszéd), a foniátria (a hangképzőszervek rendellenességeivel és betegségeivel foglalkozó tudományág) és a logopédia (beszédnevelés) területeinek fejjlesztése, a tudományág szemléletének, módszertanának és eredményeinek terjesztése itthon és külföldön egyaránt. Fontosnak tartja a tudományterület eredményeinek gyakorlati felhasználásának előmozdítását. 

A Kempelen Farkas emlékérmet évente egyszer osztják ki a társaság éves kongresszusán. A plakettel eleinte a kongresszusok legszínvonalasabb előadásait jutalmazták, 1983 óta a tudományos munkásság elismeréséért és a társaság érdekében történő szervezőmunkáért ítélik oda.

Az idei kongresszust az ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Karon tartották. Az elismerést Bóna Judit, az ELTE BTK oktatója kapta. A Fonetika Tanszék habilitált docense 2007-ben szerezte meg PhD-fokozatát az ELTE-n, ugyanebben az évben a magyar oktatás és köznevelés kategóriában Junior Prima díjat kapott. 2014-ben habilitált. Kutatási területe a spontán beszéd, a gyermeknyelv és időskori beszéd, de foglalkozik megakadásjelenségekkel is. Legutóbbi monográfiája, A spontán beszéd sajátosságai az időskorban 2013-ban jelent meg. 2018-ban az ELTE ígéretes kutatója lett.