Idén is a legjobbak között a QS rangsorán

2016.09.06.
Idén is a legjobbak között a QS rangsorán
Az idei évben hat magyar egyetem került fel a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb, 2016/2017-es felsőoktatási világrangsorára. A magyar felsőoktatási intézmények közül az idei évben is a Szegedi Tudományegyetem érte el a legjobb eredményt, a QS-rangsor készítői az idén az 501–550. helyre sorolták. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem megőrizte a tavalyi helyezését, a 601–650. helyen szerepel. A Debreceni Egyetem – tavalyi helyezéséhez képest némiképp hátrébb – a 651–700. helyen szerepel, a Budapesti Corvinus Egyetemet idén is a 701+ kategóriába sorolták a rangsor készítői. A lista új magyar szereplői a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem, amelyeket a 701+ kategóriában rangsoroltak.

A londoni székhelyű Quacquarelli Symonds cég 2004 óta készíti el a felsőoktatási intézmények világrangsorát. Hat szempontot használnak – az oktatók és a hallgatók aránya, a külföldi hallgatók és oktatók száma, valamint a munkaadók véleménye mellett az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakoriságát és az akadémiai szféra megítélését is figyelembe veszik a lista összeállításakor.

A világrangsor élen a Massachusetts Institute of Technology (MIT) áll, amelyet a Stanford és Harvard követ, a korábbiakhoz hasonlóan az egyesült államokbeli és a brit felsőoktatási intézmények tarolnak. A tíz legjobb közé került a Cambridge, a CalTech, az Oxford, a University College London, az ETH Zürich, az Imperial College és a University of Chicago.

A QS 2016-os tematikus rangsorain az ELTE hét képzése szerepel a világ legjobb 151–500 intézménye között. Egyetemünk szinte minden területen őrzi korábbi pozícióit, új rangsorolt képzésként jelenik meg az informatika. A fizikai és csillagászat (Physics & Astronomy) tematikus rangsorra legjobb magyar intézményként Egyetemünk képzése került fel.

A lista itt böngészhető.

Forrás: eduline.hu