Idén is kiderült, kik az ELTE legjobb tudománykommunikátorai

2024.07.09.
Idén is kiderült, kik az ELTE legjobb tudománykommunikátorai
Az ELTE VI. Tudománykommunikációs Versenyére az egyetem hallgatói és oktatói pályázhattak cikkel és videóval.

Az open science (nyílt tudomány) korában a kutatói karriernek egyre hangsúlyosabb része a tudománynépszerűsítés. Az ELTE Tudománypolitikai Iroda (idén a Kommunikációs, Marketing és Rekrutációs Igazgatósággal közösen) évről évre versenyre hívja azokat a fiatalabb és idősebb kutatókat, akik szeretnék  a szélesebb közönséggel is megosztani tudományos eredményeiket.

A pályázatra junior korcsoportban alap- és mesterképzésben résztvevő hallgatók, szenior korcsoportban doktori hallgatók, doktorvárományosok, valamint az ELTE PhD-fokozattal rendelkező oktatói, kutatói jelentkezhettek; az ÚNKP, a KDP vagy a DKÖP ösztöndíjasai külön kategóriában is összemérhették tudásukat. A jelentkezőknek egyszerű, közérthető stílusban össze kellett foglalniuk kutatási témájukat, majd egy maximum 5 perces videóban érdekes és meggyőző módon be kellett azt mutatniuk a zsűri számára. 

A verseny díjazottjait 2024. július 9-én köszöntötték a Rektori Kabinetben. Darázs Lénárd általános rektorhelyettes az ünnepségen elmondta, hogy a tudománynépszerűsítés kiemelten fontos az egyetem vezetése számára, hiszen ezáltal nemcsak a nemzetközi tudományos körforgásba tud az ELTE jobban bekapcsolódni, de a versenyen megismert kommunikációs módszerekből és kompetenciákból a jövőben egyaránt meríthetnek a tapasztaltabb kutatók és a hallgatók is, saját tudománykommunikációs projektjeikhez.

A köszöntő szavak után Darázs Lénárd Sziklai Péter tudományos ügyekért felelős rektorhelyettessel közösen adta át az elismeréseket a VI. ELTE Tudománykommunikációs Verseny díjazottjainak.

NÉV

PÁLYÁZAT

KOROSZTÁLY

TUDOMÁNYTERÜLET

HELYEZÉS

Reichardt Richárd

-

szenior

pszichológia

I.

Zábó András

KDP

szenior

drónfejlesztés

KDP különdíjas

Tuza Benedek

ÚNKP-23-3 (doktori)

szenior

településfejlesztés

ÚNKP különdíjas

Vojtek Lili

ÚNKP-23-2 (mester)

junior

szociológia

Junior különdíjas

Pályamunkájában Reichardt Richárd a váratlan pillanatok feledhetetlenségének pszichológiai aspektusait tárta fel, Zábó András drónokat "tanítana meg" látni, hogy azok könnyebben tájékozódhassanak a térben. Tuza Benedek a II. kerületi Margit-negyed programot elemezte az önkormányzatiság, az infrastruktúra-fejlesztés valamint a tudományos kutatás szempontjai szerint, Vojtek Lili pedig a női szerepeket vizsgálta a XIX. századi magyar és német gyermekirodalomban, egy szociológus szemüvegén keresztül.

ELTE VI. Tudománykommunikációs Verseny

ELTE VI. Tudománykommunikációs Verseny

0

/

0

0

/

0