Így készült a Techtogether-nyertes kisautó

2020.11.30.
Így készült a Techtogether-nyertes kisautó
A nemrég zárult országos mérnökhallgatói versenyen 2. helyezést ért el az ELTE SEK csapata saját készítésű matchboxával. A tervezéstől a kivitelezésig tartó folyamatot a Szombathelyi Gépész csapatából Magyarics Norbert alapszakos hallgató mutatta be.

Az október végén rendezett Techtogether Automotive Hungary & Ipar Napjai verseny előfeladatai között szerepelt, hogy a résztvevő csapatoknak olyan 3D nyomtatott, 22. századinak kinéző matchbox autót tervezzenek, amely pontosan 304 centimétert tesz meg önerőből. A feladathoz csak egy, nem 3D nyomtatott segédanyag volt felhasználható a meghajtásban. Az összesített versenyben második helyezést elérő Szombathelyi Gépész – StudentTechLab csapatból Magyarics Norbert harmadéves és Horváth Kristóf másodéves duális gépészmérnök hallgató vállalta, hogy legjobb tudása szerint megoldja a feladatot.

A kivitelezés ötlete a kapott segédlet alapján született meg, amely néhány hasznos információt tartalmazott a leggyakrabban használt anyagokról, illetve arról, hogy milyen megoldások léteznek ilyen önjáró, 3D nyomtatott autókra. A hallgatók olyan rugót nyomtattak, amely bőven az elvárt távolságon túlra juttatja az autót, azt pedig, hogy a matchbox pontosan 304 centiméternél álljon meg, cérna segítségével érték el: a cérna egyszerűen megfékezte az autót úgy, hogy az első kereke feltekerte a belsejében elhelyezett cérnát saját magára. A hajtásban részt vevő tengelyek a legóautók bepattanós tengelyei alapján készültek.

Az értékelés során a zsűri elsősorban a dizájn nagyszerűségét méltatta, de az is elnyerte a tetszését, hogy az autóban fellelhető minden egyes alkatrész 3D nyomtatással készült. Egyedülálló volt a végeredmény olyan szempontból is, hogy csak a szombathelyi csapat autójának kereke volt 3D nyomtatott gumikerék. Magyarics Norbert nem először foglalkozik a 3D-nyomtatás nyújtotta lehetőségekkel, korábban a Tudományos Diákköri Konferencián a „3D nyomtatott rétegek közötti adhézió kísérleti vizsgálata” című pályamunkájával első helyezést ért el.

Forrás: Szombathelyi Gépész