Ismét az élen az ELTE gyakorló iskolái

2022.04.20.
Ismét az élen az ELTE gyakorló iskolái
Az ELTE fővárosi gyakorló gimnáziumai idén is az első tízben végeztek, és a szombathelyi Bolyai is megőrizte 26. helyét a HVG országos középiskolai rangsorában.

Április 20-án hozták nyilvánosságra a HVG országos középiskolai rangsorát, amelyben idén is előkelő helyezést értek el az Eötvös Loránd Tudományegyetem gimnáziumai. Tavalyi eredményét megőrizve a Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium a harmadik, a Trefort Ágoston Gyakorló Gimnázium a negyedik, míg az Apáczai Csere János Gyakorló Gimnázium és Kollégium a hatodik helyen szerepel a száz középiskolát tartalmazó rangsorban. Szintén felkerült a legjobbak a 100-as listájára a szombathelyi Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, amely az előző évihez hasonlóan a 26. lett.

A rangsorban idén egyébként holtversenyben az Eötvös József Gimnázium és a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium került az élre. A lista első tíz helyét egy kivétellel fővárosi intézmények foglalják el, a vidéki középiskolák közül a Debreceni Fazekas Mihály Gimnáziumnak sikerült bekerülnie a 8. helyre. A rangsorban szereplő száz középiskola egyötöde egyházi fenntartású, közülük tizenöt katolikus, három református és kettő evangélikus.

A szerkesztők idén is több szempontot vettek figyelembe az értékelés során. Ezek közé tartozik a 10. évfolyamosok 2019-es kompetenciamérésének iskolai átlaga szövegértésből és matematikából, a 2019/2020-as tanév érettségi bizonyítványaiba bekerült eredmények átlaga magyarból, matematikából, történelemből és idegen nyelvekből, valamint az emelt szintű érettségik aránya. (A felsőoktatásba bejutott diákok iskolánként számított pontátlaga idén nem állt rangsor készítőinek rendelkezésére, ehelyett az emelt szintű érettségi vizsgák iskolánkénti arányát vették figyelembe).

Az ELTE és gyakorló gimnáziumai régóta előkelő helyen szerepelnek a különböző rangsorokban, erről alábbi összefoglalónkban olvashat bővebben.

Forrás: HVG