Ismét az ELTE a legjobb magyar egyetem

2021.04.28.
Ismét az ELTE a legjobb magyar egyetem
Egyetemünk a friss CWUR világranglistán az 591. helyet szerezte meg, ezzel továbbra is őrzi vezető helyét a hazai felsőoktatási intézmények között.

A Center for World University Rankings (CWUR) 2012 óta rangsorolja a világ felsőoktatási intézményeit az oktatás színvonala, a végzettek elhelyezkedési lehetőségei, az oktatói kiválóság, a kutatási eredmények, a magasan jegyzett publikációk és az idézettség alapján. (Az értékelés módszertanáról bővebben itt olvashat.) A 2021–22-es felmérésben csaknem 20 ezer egyetemet vizsgáltak, közülük a ranglistán a világ 2000 legjobb képzőhelye szerepel.

A mértékadó rangsor eredményei alapján az ELTE már 2014 óta őrzi vezető helyét a magyar felsőoktatási palettán. Egyetemünk idén a rangsor 591. helyén végzett, megelőzve ezzel a szintén listázott Szegedi Tudományegyetemet (678.), a Semmelweis Egyetemet (683.), a Debreceni Egyetemet (695.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemet (887.) a Pécsi Tudományegyetemet (1090.), a Central European University-t (1669.) és a veszprémi Pannon Egyetemet (1949.).

Az ELTE így olyan intézményekkel szerepel egy kategóriában, mint a Cseh Műszaki Egyetem, az olasz University of Palermo, a francia University Paris-Est Créteil vagy az amerikai Haverford College. A világranglistát egyébként tizedik éve a Harvard vezeti, idén a második a Massachusetts Institute of Technology (MIT), a harmadik a Stanford Egyetem lett. A lista vezető helyeinek többségét továbbra is angolszász intézmények foglalják el, emellett Kína 277, az Egyesült Királyság 95, Franciaország 79, Oroszország pedig 46 egyetemmel képviselteti magát az élbolyban.

A CWUR 2021–22-es rangsorának részletes eredményei összesítésben és országok szerinti bontásban is böngészhetők a szervezet honlapján, az ELTE szerepléséről a különböző rangsorokban pedig alábbi összefoglalónkban olvashat részletesen.