Ismét vezet az ELTE a QS régiós rangsorában

2019.10.22.
Ismét vezet az ELTE a QS régiós rangsorában
Az ELTE lett a legjobb magyar egyetem a Quacquarelli Symonds 2020-as, feltörekvő európai és ázsiai országok intézményeit vizsgáló listáján.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem a 28-dik helyet szerezte meg a Quacquarelli Symonds 2020-as, feltörekvő európai és ázsiai intézményeket vizsgáló rangsorában. Az ELTE ezzel a vizsgált 354 intézmény legfelső 8 százalékban szerepel, a magyar felsőoktatási intézmények közt pedig ismét első helyen végzett. Hazánkból összesen 17 intézmény került fel a rangsorra, ebben a bontásban a Szegedi Tudományegyetem a második, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem a harmadik lett. 

A rangsorban 10 indikátort súlyoznak a lista készítői. Ilyen tényező többek között az akadémiai és a munkáltatói hírnév, az oktató/hallgató arány, a publikációk és a webes megjelenések száma. Számításba veszik még a PhD-fokozattal rendelkező oktatók arányát, a publikációk idézettségét és a webes befolyást, valamint a külföldi oktatók és a külföldi hallgatók aránya is számít. Az indikátorok közül az ELTE az akadémiai hírnév területén teljesített a legjobban – jegyzi meg a QS közleménye. A módszertanról itt olvashat bővebben.

A QS kelet-európai és ázsiai ranglistáját idén is orosz egyetemek vezetik, az első három helyen sorrendben Moszkvai Állami Egyetem, a Szentpétervári Állami Egyetem és a Novoszibirszki Állami Egyetem áll. Az első tízbe jutott még Észtország, Csehország és Lengyelország, míg Törökország, Kazahsztán és Litvánia legalább egy intézménnyel szerepel a 20 legjobb egyetem között.  A teljes 2020-as EECA rangsor a QS honlapján böngészhető. Az ELTE a nemzetközi és a hazai felsőoktatási rangsorokban általában a legmagasabban rangsorolt magyar intézmények egyike.