James Joyce-ra emlékeztek Szombathelyen

2020.06.22.
James Joyce-ra emlékeztek Szombathelyen
Az ELTE SEK oktatói is közreműködnek az idei Bloom-napra összeállított karanténvideóban.

Szombathelyen 1994 óta rendeznek Bloomsday-t június 16-án, azon a napon, amelyen James Joyce Ulysses című műve játszódik 1904-ben Dublinban. A regény egyik főszereplőjéről, Leopold Bloomról elnevezett rendezvény helyi apropója, hogy a névadó édesapja, Virág Rudolf a városból kivándorolt magyar zsidó volt.

A rendezvénynek aktív részese volt már magyar és angol tanszékeivel az ELTE Savaria Egyetemi Központ jogelőd intézménye, a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola is. A SEK is több szálon kötődik Írországhoz: az angol tanszéken ír, valamint ír–angol származású vendégoktatók is tanítottak, a tanszék korábban James Joyce Szimpóziumot rendezett, az egyetem Írországgal kapcsolatos rendezvényein gyakran tiszteletét teszi az ország nagykövete is.

A Bloom-napon az elmúlt években a Vizuális Művészeti Tanszék képviselte az egyetemet művésztanárok, illetve hallgatók munkáiból összeállított installációkkal. A 2020-as Bloomsday-t a járvány a virtuális térbe száműzte, a rendezvény programjai online követhetők. Ezek között szerepel az a csaknem félórás videó, amelyben a helyi kulturális, művészeti és közélet ismert képviselői, köztük a SEK oktatói olvasnak fel az Ulysses tizenhetedik fejezetéből.

Forrás: ELTE SEK