Jelentős előrelépés a U.S. News-rangsorban

2022.11.15.
Jelentős előrelépés a U.S. News-rangsorban
Az ELTE lett a legjobb magyar felsőoktatási intézmény a U.S. News & World Report 2022/23-as világranglistáján, ahol 66 helyezést javítva tavalyi eredményén jelenleg a 368. helyen áll. A szűkebb szakterületek közül egyetemünk fizikából a 112., pszichológiából a 120., űrtudományokból a 144. helyet szerezte meg.

A U.S. News & World Report már kilencedik alkalommal készítette el egyetemi világrangsorát, amelyben idén 95 ország 2000 felsőoktatási intézménye szerepel. A világranglistát úgy állítják össze, hogy segítségével az egyetemre készülő diákok könnyen összehasonlíthassák az egyes országok és intézmények által kínált képzések színvonalát. Az értékelés módszertanában nagy szerep jut a tudományos teljesítménynek, a 13 indikátor között szerepel például a publikációk és könyvek száma, a hivatkozások száma, a nemzetközi együttműködések és az intézmény hírneve is.

A 2023-as rangsorba hazánkból nyolc felsőoktatási intézmény került be. Az Eötvös Loránd Tudományegyetem magyar viszonylatban megőrizte vezető pozícióját, ezzel az európai mezőnyben a 155., a világranglistán pedig – 66 helyet előre ugorva – a 368. helyen áll. Az ELTE így idén hasonló helyet foglal el a rangsorban, mint például a Theszaloniki Egyetem, a francia Université de Lille, a spanyol Navarrai Egyetem, a Kairói Egyetem vagy a Tokiói Műszaki Intézet.

A magyar mezőny további ranglistás szereplői (zárójelben a világranglistán elért helyezésük) a Semmelweis Egyetem (653.), a Szegedi Tudományegyetem (662.), a Debreceni Egyetem (794.), a Közép-Európai Egyetem (860.), a Pécsi Tudományegyetem (1140.), a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (1151.), illetve a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (1818.). Az Óbudai Egyetem – bár részt vett a rangsor összeállítását megelőző felmérésben – végül nem került be a legjobb 2000 intézmény közé.

A U.S. News & World Report az összesített világrangsor mellett minden évben elkészíti szűkebb szakterületekre bontott listáját is, amelyben 47 képzési területen értékelik az intézményeket. Az ELTE itt a legjobb magyar egyetem lett a fizika, a pszichológia, az űrtudomány, a matematika, illetve az állat- és növénytan területén, míg kémiából a BME után a második helyen áll hazai viszonylatban. Egyetemünk a fizikai képzési területen érte el a legjobb eredményt, itt a világranglista 112. helyén áll, pszichológiából a 120., űrtudományokból a 144., matematikából a 364., állat- és növénytanból 411., kémiából pedig a 686. helyezést szerezte meg.

A világranglista élén egyébként sorrendben a Harvard, a Massachusetts Institute of Technology (MIT) és a Stanford Egyetem áll. A top10-be összesen nyolc amerikai és két brit (Cambridge, Oxford) került be. A U.S. News & World Report 2022/23-as rangsorának eredményei földrajzi és szakterületi bontásban böngészhetők a szervezet honlapján, az ELTE hazai és nemzetközi rangsorokban elért kimagasló eredményeiről pedig az alábbi összefoglalóban olvashat részletesen.