Jeviczki János (ÁJK, részképzés koronavírus alatt) - Interjú

2021.03.12.
Jeviczki János (ÁJK, részképzés koronavírus alatt) - Interjú

Képzés ELTE-n: Állam-és Jogtudományi Kar, jogász

Mobilitási időszak: 2020. szeptember – 2021. január

Ország: Belgium 

Város: Gent 

Fogadóintézmény: Universiteit Gent (B GENT 01)

Ösztöndíj: Erasmus+ részképzés

„Nagyon örültem, hogy olyan tárgyakat is tanulhattam, amelyekre itthon nincs lehetőség. Emellett persze nagyon jól felelevenítette, illetve fejlesztette is az angolnyelv-tudásom, szaknyelvi szinten is.”

Mi az a három szó, amivel jellemezni tudnád a kint töltött időt?
utazás, tanulás, koronavírus

Miért ezt a fogadóintézményt választottad?
Már korábban eldöntöttem, hogy Belgiumba szeretnék menni, s leginkább a város miatt esett a választásom erre az egyetemre.

Mi tetszett leginkább ösztöndíjas hallgatóként?
Jó volt egy hosszabb időszakot külföldön tölteni. Érdekes volt rájönni, hogy Európán belül is vannak olyan különbségek, amiket 1-2 hét alatt nem is vesz észre az ember. Ami nekem még nagyon tetszett, hogy Belgiumból nagyon könnyen el lehet jutni több országba is, így mi is tudtunk kirándulni Hollandiába, Luxemburgba és Franciaországba is.

Milyen kihívásokkal találkoztál a tanulmányi mobilitás folyamán? Mik voltak az ösztöndíjas időszak nehézségei/kihívásai?
Leginkább a koronavírushoz kötődik, hiszen az egész időszakra rányomta a bélyegét. Már október közepére átálltunk online oktatásra, a boltokon kívül minden bezárt, s csak egy embert lehetett fogadni otthon is, ami 3 kint töltött hét után, albérletben a szociális életet eléggé nehézzé tette. (Persze remélhetőleg másoknak ez már kevésébe lesz releváns.)

Hogyan segített az ösztöndíjas időszak az életedben és a karrieredben? Miben tudtál fejlődni a kiutazás alatt?
Tetszett, hogy megismerhettem másféle tanítási módszereket, s így én is rá voltam kényszerítve, hogy máshogyan készüljek az órákra, illetve segített egy komplexebb szemlélet kialakításában a szakommal kapcsolatban. Nagyon örültem, hogy olyan tárgyakat is tanulhattam, amelyekre itthon nincs lehetőség. Emellett persze nagyon jól felelevenítette, illetve fejlesztette is az angolnyelv-tudásom, szaknyelvi szinten is.

Miért érte meg legjobban belevágni ebbe a pár hónapba?
Nagyon jó volt kimozdulni kicsit a komfortzónámból, továbbá szakmai szinten is fejlődni. És persze már csak azért is megérte, mert sokkal izgalmasabb volt a koronavírus alatt külföldön kirándulgatni, mint otthon ülni. 

Milyen tanácsot adnál kiutazó ELTE-s hallgatónak?
Ha a kollégiumba szeretnétek menni, mikor megkaptátok az értesítést külföldről is, hogy mehettek, jelentkezzetek, különben nagy eséllyel lemaradtok róla: Ilyenkor sem kell megijedni, az egyetem is segít lakhatást találni, illetve több Facebook csoportban is vannak kifejezetten Erasmusosok számára hirdetések (ilyenkor azért érdemes odafigyelni). Nyugodtan költözzetek távolabb a belvárostól, ekkor a megoldás a kerékpárbérlés. A városban szinte mindenki biciklizik, mindenhol van bicikliút.