Jövőre indulnak szombathelyi képzéseink

2016.11.22.
Jövőre indulnak szombathelyi képzéseink
A korábban a városban elérhető szakok többségét az ELTE égisze alatt is meghirdetik majd. Újdonság az Egyetem portfóliójában a gépészmérnöki képzés.

Mint arról korábban beszámoltunk, az Egyetem Szenátusa 2016. szeptember 26-i ülésén egyetértett azzal, hogy 2017. február 1. napjával megvalósuljon az ELTE és a Nyugat-magyarországi Egyetem szombathelyi szervezeti egységeinek integrációja. A szenátusi határozat az oktatási kérdések, a szervezeti modell, valamint a gazdasági feltételek elvi kereteit rögzítette.

Az azóta eltelt időszakban véglegesedett a Szombathelyen indítandó szakok listája is. A korábban a városban elérhető képzések többségét a jövőben az Eötvös Loránd Tudományegyetem égisze alatt is meghirdetik majd. Újdonságként jelenik meg így az ELTE IK portfóliójában a gépészmérnöki képzés és a műszaki menedzser szak is. 2017 őszétől a korábban NyME-s képzések ELTE-be olvadásával Szombathelyen is el lehet majd végezni nappali tagozaton például a BTK anglisztika, germanisztika vagy történelem, a TTK biológia és földrajz szakjait. A sport- és rekreációszervezés BSc képzésként a PPK kínálatában szerepel.

A szombathelyi tanítóképzések a jövőben a TÓK alá tartoznak majd. Testnevelő, ének-zene és technika szakon továbbra is indul tanári mesterképzés, ami az általános iskolai tanároknak lehetőséget ad középiskolai tanári diploma szerzésére. Számos ELTE-s osztatlan tanárszak elérhető lesz Szombathelyen. A felvételi eljárásban azon osztatlan tanárszakok esetében (angoltanár, biológiatanár, fizikatanár, földrajztanár, informatikatanár, kémiatanár, magyartanár, matematikatanár, némettanár, történelemtanár), amelyeken általános és középiskolai tanári végzettség is szerezhető, Szombathelyre kizárólag az általános iskolai szakra lehet a jelentkezést benyújtani. E szakok mindegyikén van az ELTE karain középiskolai tanári szak is, ezért az általános iskolai tanári szakra felvettek, ha úgy kívánják, tanulmányaik hatodik félévében átjelentkezhetnek a középiskolai tanárszakokra az ELTE budapesti képzéseire.

Az egyetem tervei szerint Szombathelyen új képzésként elérhető lesz az IK programtervező informatikus BSc-je is.