Junior Prima díjat kapott a PPK oktatója

2022.12.01.
Junior Prima díjat kapott a PPK oktatója
Idén 16. alkalommal adták át a Magyar Tudományos Akadémia székházában a fiatal tehetségeket ösztönző díjakat. Horváth Zsolt, a Pszichológiai Intézet egyetemi adjunktusa "Magyar tudomány” kategóriában vehette át az elismerést. 

A Magyar Fejlesztési Bank és a Prima Primissima Alapítvány 2007-ben hívta életre a Junior Prima Díj „Magyar Tudomány” kategóriáját, amelyben az MFB 2–2 millió forinttal támogatja a nyerteseket. Az elismerést azok a 33 év alatti fiatal tudósok kaphatják, akik kimagasló tudományos munkájukkal, nemzetközi eredményeikkel, oktatási- és közösségépítő tevékenységükkel jelentősen hozzájárulnak a magyar tudomány fejlődéséhez. A díjazottakat idén is az egyes tudományterületek szaktekintélyei választották ki az MFB felkérésére. Horváth Zsolt pszichológia kategóriában vehette át az elismerést. 

Horváth Zsolt az ELTE PPK-n végzett klinikai és egészségpszichológia szakirányon, PhD-fokozatát 2021-ben szerezte meg, jelenleg a Pszichológiai Intézet adjunktusa. Kutatásai fókuszában a kémiai és viselkedéses függőségek állnak, kiemelten foglalkozott a problémás alkoholivók és szerhasználók pszichológiai jellemzőinek azonosításával. Legfontosabb szakmai eredményei közé tartozik, hogy kollégáival együtt megalkotta a magyar alkoholivók tipológiáját; az alkoholproblémákkal küzdők hozzátartozói körében azonosította a toleráns-inaktív megküzdést (a hozzátartozó vagy önfeláldozó módon tesz lépéseket, hogy megmentse a szerhasználót vagy megjelenhet a problémába való belenyugvás), valamint elsőként állapította meg a düh-rumináció (ismétlődő, passzív gondolkodási mód) szerepét a problémás kannábiszhasználat kialakulásában. Kutatásai hozzájárulnak a pontosabb helyzetfeltáráshoz – nemcsak Magyarországon, hanem Közép- és Kelet Európában is, ahol szintén végzett vizsgálatokat, egyes kutatásai prevenciós és terápiás intervenciókat is megalapoznak. Számos publikáció és kiadvány szerzője vagy társszerzője. 2021-ben Sapere Aude Junior Díjban részesült.

Horváth Zsolt serdülőkori étkezési zavarokkal és alkoholfogyasztással kapcsolatos kutatását az alábbi cikkben mutattuk be.

Forrás: ELTE PPK