Két nyertes projekt a CELSA kutatási pályázatán

2017.08.03.
Két nyertes projekt a CELSA kutatási pályázatán
A CELSA – a Leuveni Katolikus Egyetem által életre hívott és a vezető közép-európai egyetemekkel közös stratégiai együttműködés – első kutatási pályázatán az ELTE két projektje is támogatást nyert.

A CELSA Research Fund első, 2017. évi pályázati kiírására, melyre a leuveni és egy közép-európai tagegyetem által összeállított, közös kutatási projekttel lehetett pályázni, 55 pályamű érkezett. A nemzetközi bíráló bizottság – melynek az ELTE részéről Hudecz Ferenc, a TTK Kémiai Intézetének egyetemi tanára is tagja – javaslattétele alapján a CELSA irányító testülete 10 pályázatot emelt ki, amelyek elnyerték a konzorcium támogatását.

Az ELTE tíz beadott pályázatban vállalt részt, amelyek közül kettő járt sikerrel: Jordán Tibor, az ELTE TTK Matematikai Intézetének egyetemi tanára és leuveni kollégája, Frederik Spieksma professzor kombinatorikai témájú projektje, valamint Miklósi Ádámnak, az ELTE TTK Etológiai Tanszéke egyetemi tanárának Johan Wagemans leuveni kutatóval közös, az autizmus területére összpontosító projektje. A Time Dependent Combinatorial Optimization című kombinatorikai, valamint az Uncertainty monitoring in autism: From basic research in young children and dogs to early diagnosis című etológiai kutatás megvalósításához a szervezet 2017 októberétől jelentős – projektenként mintegy 120 000 euró összértékű – támogatást biztosít.

A Leuveni Katolikus Egyetem kezdeményezésére 2016 májusában alakult Prágában a Central Europe Leuven Strategic Alliance (CELSA) hálózata, amely a partneregyetemek közös kutatásokban való együttműködését támogatja. A szervezethez az Eötvös Loránd Tudományegyetem is csatlakozott, az alapító nyilatkozatot Mezey Barna, az ELTE előző rektora írta alá. Az elkövetkezendő három évben a CELSA körülbelül harminc kollaborációs projekt elindítását és támogatását tervezi.

A nyertes projektek listája ezen a linken érhető el.